Dla mediów Powrót

KONTAKT DLA DZIENNIKARZY:
Marta Pawłowska
email: mpawlowska@izz.waw.pl
tel.: (22) 55 09 873

 

INFORMACJE PRASOWE:

13.06.2018 r, Konferencja prasowa: Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

13.06.2018 r, Konferencja prasowa: Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby ...
17.05.2018, Konferencja prasowa: Otyłość - opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie

17.05.2018, Konferencja prasowa: Otyłość - opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie

Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków będzie żyło krócej od swoich rodziców, a do 2030 roku otyłość dotknie co najmniej połowy ...
25.04.2018, Konferencja prasowa: E-Baza IŻŻ czyli izomery trans pod lupą nauki i konsumentów

25.04.2018, Konferencja prasowa: E-Baza IŻŻ czyli izomery trans pod lupą nauki i konsumentów

Instytut Żywności i Żywienia upublicznił pierwszą część elektronicznej bazy izomerów trans w środkach spożywczych. Baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment ...
14.03.2018, Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”

14.03.2018, Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”

Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypominają koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 12-18 ...
26.01.2018, Konferencja prasowa - III Narodowy Kongres Żywieniowy

26.01.2018, Konferencja prasowa - III Narodowy Kongres Żywieniowy

W dniach 26-27 stycznia 2018 roku Instytut Żywności i Żywienia zorganizował w Warszawie III Narodowy Kongres Żywieniowy. To coroczne wydarzenie o charakterze naukowym, podejmujące najważniejsze problemy profilaktyki i leczenia ...
Dietetyk dla każdego pacjenta

Dietetyk dla każdego pacjenta

Instytut Żywności i Żywienia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. W pierwszym w Polsce Centrum Dietetycznym Online każda osoba dorosła będzie mogła odbyć profesjonalną ...
Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce

Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu ...
Gra na zdrowie!

Gra na zdrowie!

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? „Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ...
Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia są zgodni: walka z cukrzycą to walka z otyłością - i to od najmłodszych lat.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej uruchomi Centrum Dietetyczne Online

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej uruchomi Centrum Dietetyczne Online

Zespół ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 uruchomi Centrum Dietetyczne Online. W zależności od indywidualnej potrzeby, każdy będzie mógł uzyskać profesjonalną ...