Nowotwory

Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ

Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ

Zapraszamy do pobrania nowej, bezpłatnej publikacji Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”. Zawarte w niej praktyczne wskazówki ...

izz_chron_sie_przed_rakiem.pdf

pobierz
Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

mgr inż. Iwona Sajór
W związku z coraz powszechniejszym występowaniem chorób nowotworowych, naukowcy z całego świata intensywnie poszukują sposobów, aby ryzyko zachorowania zminimalizować. Wiedza w tym zakresie jest coraz pełniejsza i obecnie wiadomo ...
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie omega 3 i omega 6 spełniają bardzo ważne role w naszym organizmie. Wyniki wielu badań naukowych wskazują również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

mgr inż. Iwona Sajór
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na ...
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)