Nowotwory

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

mgr inż. Iwona Sajór
O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko niesie ze sobą spożywanie produktów zawierających niewidoczne gołym okiem aflatoksyny wytwarzane przez ...
Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

mgr inż. Iwona Sajór
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są ...
Dieta ketogenna w nowotworach

Dieta ketogenna w nowotworach

mgr inż. Iwona Sajór
We współczesnym świecie, w którym zachorowalność na nowotwory stale rośnie a skuteczność leczenia wielu z nich pozostaje wciąż niezadowalająca, intensywnie poszukuje się metod, które mogłyby wzmocnić standardowe terapie.
Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ

Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ

Zapraszamy do pobrania nowej, bezpłatnej publikacji Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”. Zawarte w niej praktyczne wskazówki ...
Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

mgr inż. Iwona Sajór
W związku z coraz powszechniejszym występowaniem chorób nowotworowych, naukowcy z całego świata intensywnie poszukują sposobów, aby ryzyko zachorowania zminimalizować. Wiedza w tym zakresie jest coraz pełniejsza i obecnie wiadomo ...
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie omega 3 i omega 6 spełniają bardzo ważne role w naszym organizmie. Wyniki wielu badań naukowych wskazują również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

mgr inż. Iwona Sajór
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na ...