Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Dna moczanowa (inaczej: podagra lub artretyzm) to choroba spowodowana wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego. Powstają tzw. guzki dnawe powodujące nawracające stany zapalne stawów, towarzyszący im ból, zaczerwienienie, tkliwość, obrzęk i wzrost temperatury.

 

Prawie 95% chorujących na podagrę to mężczyźni, kobiety chorują zwykle po menopauzie. Przyczyny zachorowań są zarówno genetyczne, jak i środowiskowe, a wśród nich jednym z najważniejszych czynników jest nieprawidłowa dieta. Nie dziwi zatem, że badania wykazują, że liczba zachorowań w ostatnich dekadach wzrasta i należy się spodziewać, że przypadków tych będzie coraz więcej.

 

Najważniejsze zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:

  • Spożywaj regularne posiłki (co 3-4 godziny)
  • Ogranicz spożywanie mięsa, ryb i ich przetworów (dieta niskopurynowa)
  • Unikaj produktów spożywczych wysokoprzetworzonych
  • Wprowadź do diety warzywa strączkowe (co najmniej raz w tygodniu)
  • Zadbaj o obecność (4-5 porcji dziennie) warzyw w diecie
  • Jedz codziennie 2-3 porcje owoców, szczególnie pamiętaj o wiśniach
  • Wybieraj gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie zamiast smażenia z wykorzystaniem tłuszczu
  • Pij wodę! Nawet 8 – 16 szklanek dziennie
  • Ogranicz kawę do 1-2 filiżanek na dzień
  • Zrezygnuj z picia alkoholu (szczególnie piwa)
  • Zrzuć zbędne kilogramy
  • Zrezygnuj z palenia papierosów
  • Bądź aktywny fizycznie

 

Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie osób chorych oraz przykładowy jadłospis w dnie moczanowej.

 

Materiały do pobrania:

Zalecenia dietetyczne - dna moczanowa