Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?

Nadmierne stężenie kwasu moczowego w organizmie to główny powód dny moczanowej. Dlatego osobom, które borykają się z tą chorobą – niezależnie od tego, czy są właśnie w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia – zaleca się dietę niskopurynową, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn.

To puryny stanowią główną przyczynę rozwoju choroby: po dostaniu się do organizmu wraz z pożywieniem przekształcają się w kwas moczowy. Kiedy jego stężenie w organizmie wzrośnie pojawiają się napady bólowe, które mogą przeistoczyć się w przewlekły stan zapalny.  

Puryny są związkami obecnymi w żywności, które po dostaniu się do organizmu przekształcają się w kwas moczowy. W diecie niskopurynowej nie powinno się przekraczać 300 mg (w przypadku ataków do 120 mg) kwasu moczowego na dobę. Spokojnie! Nie musisz robić zakupów z kalkulatorem! Wystarczy kierować się ogólnymi zaleceniami, czyli ograniczyć te produkty, które zawierają duże ilości puryn i zwiększyć udział tych, które zawierają ich mało, oraz tych, które sprzyjają wydalaniu kwasu moczowego.

Co oznacza dieta niskopurynowa?

Dieta stosowana w przypadku dny moczanowej powinna się przede wszystkim opierać na eliminacji z diety pokarmów, które są bogate w związki purynowe, takich jak:

  • czerwone mięso,
  • podroby,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • tłuszcze zwierzęce,
  • alkohol.

W przypadku nasilenia objawów choroby, możesz spróbować ograniczyć również spożycie warzyw, takich jak: szpinak, brokuł, brukselka, por oraz nasion roślin strączkowych (np. fasola, soczewica).

Wyniki badań dotyczących ich szkodliwości w przypadku występowania dny moczanowej są jednak niejednoznaczne.

A co w zamian…

Na Twoją korzyść wpłynie zwiększone spożycie warzyw, owoców, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, tłuszczów roślinnych (np. oleje, orzechy, pestki) i niskoprzetworzonych produktów zbożowych, np. kasz gruboziarnistych, chleba razowego, makaronu pełnoziarnistego.

Czy wiesz, że...

  • Badania wykazały, że osoby spożywające minimum jedną porcję produktów mlecznych w ciągu dnia miały niższe stężenia kwasu moczowego we krwi w porównaniu do osób, które nie uwzględniły tych produktów w swoim jadłospisie.
  • Po co warzywa i owoce? Są cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, które wykazują ochronne działanie przed rozwojem dny.
  • W dnie moczanowej szczególną uwagę trzeba przykładać do tłuszczów. Dowiedziono, że dieta bogatowęglowodanowa (czyli obfitująca w warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału) wzmaga wydalanie kwasu moczowego z moczem, natomiast dieta obfitująca w tłuszcze sprzyja ich gromadzeniu w organizmie.
  • Warto też sporo pić, zwłaszcza po posiłkach i przed snem, bo to także znacznie ułatwia nerkom wydalanie kwasu moczowego.

Pamiętaj!

Sposób żywienia osób chorujących na dnę moczanową powinien być oparty na diecie niskopurynowej, z ograniczeniem fruktozy, alkoholu i znacznych ilości tłuszczu.

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule pt.: Dna moczanowa: produkty zalecane i nieskazanew diecie.