Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie

W tabeli znajdziesz produkty, które powinny stanowić podstawę Twojej diety, oraz żywność, której powinieneś unikać.

 

PRODUKTY ZALECANE

PRODUKTY NIEWSKAZANE

MIĘSO I PRZETWORY

w ograniczonych ilościach: drób, wołowina, wieprzowina – chude części

wędliny, podroby, konserwy, galarety, wywary z mięsa i kości, dziczyzna

RYBY I OWOCE MORZA

sandacz, dorsz, mintaj, dorsz

sardynki, szproty, śledzie, owoce morza, ryby wędzone, galarety, konserwy

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy lub półtłusty ser biały

tłusty ser biały, ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, mascarpone

TŁUSZCZE

oleje roślinne, orzechy, pestki dyni i słonecznika

smalec, słonina, masło

OWOCE

prawie wszystkie

rabarbar

WARZYWA

wszystkie

 

NAPOJE

woda źródlana, woda mineralna, kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe, soki warzywne

słodzone napoje

INNE

wino, miód, dżemy – w ograniczonych ilościach

alkohol, kakao, marynaty, ostre przyprawy

 

Wiesz już, co jeść i pić, zmagając się z dną moczanową, teraz – jak to robić...

  • Spożywaj 4–5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach 3–4-godzinnych.
     
  • Ostatni posiłek zjadaj 3–4 godziny przed snem – zapobiegniesz w ten sposób gromadzeniu nadmiernych ilości kwasu moczowego w nocy.
     
  • Wypijaj minimum 2 litry płynów w ciągu dnia. Staraj się pić po posiłkach i przed snem – ułatwi to wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
     
  • Wykorzystuj sposoby obróbki termicznej niewymagające dodatku tłuszczów. Dlatego lepiej nie smażyć. Gotowanie w dużej ilości wody zmniejszy zawartość puryn w produktach.
     
  • Utrzymuj prawidłową masę ciała! Dna moczanowa częściej dotyka osoby borykające się z jej nadmiarem! Unikaj jednak gwałtownych spadków masy ciała, czyli odchudzaj się z głową, w spokojnym tempie!
     

Kilka informacji o dnie moczanowej

Dna moczanowa – inaczej skaza moczanowa lub podagra – to rodzaj zapalenia stawów spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Krążący po organizmie kwas moczowy ma tendencję do gromadzenia się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe. W konsekwencji prowadzi to do postawania stanów zapalnych, a co za tym idzie dolegliwości bólowych, zaburzeń funkcjonowania nerek i powstawania kamieni w drogach moczowych.

Choroba charakteryzuje się różną intensywnością objawów. Okresy całkowicie pozbawione uciążliwych objawów przeplatają się z czasem silnych napadów bólowych spowodowanych ostrym stanem zapalnym, które mogą przeistoczyć się w przewlekły stan zapalny lub odwrotnie.

 

Pamiętaj! Nawet jeśli dolegliwości bólowe ustąpią – nadal  stosuj dietę niskopurynową!

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule pt.: Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety.