Inne

Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska
Nadużywanie leków, alkoholu oraz niewłaściwa dieta przyczyniają się do uszkodzenia komórek wątroby i rozwoju chorób tj. zapalenie, marskość, stłuszczenie. Choroby wątroby powodowane są również przez wirusy wywołujące ...
Truskawki a glikemia poposiłkowa

Truskawki a glikemia poposiłkowa

dr Mariusz Jaworski
W Polsce truskawki najczęściej spożywane są jako owoce sezonowe w maju i czerwcu. Te owoce cenione są ze względów smakowych. Jednakże, truskawki zawierają także wiele składników, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie ...
Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

dr Katarzyna Wolnicka
Elementy stylu życia takie jak ilość snu, stres, regularność posiłków a także niektóre składniki pożywienia m.in. czekolada, sery dojrzewające czy czerwone wino mogą mieć wpływ na występowanie napadów migreny. Z ...
Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Dna moczanowa (inaczej: podagra lub artretyzm) to choroba spowodowana wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego. ...
Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają z zaburzeń cyklu mocznikowego. Cykl mocznikowy (inaczej Krebsa lub ornitynowy) ...
Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

dr Katarzyna Wolnicka
Niektóre leki mogą zaburzać wchłanianie wielu istotnych składników pokarmowych, powodując ich niedobory w organizmie oraz upośledzenie stanu odżywienia. Zaburzenia wchła­niania niektórych składników (witamin czy ...
Interakcje składników grejpfruta z lekami

Interakcje składników grejpfruta z lekami

dr Katarzyna Wolnicka
Powstanie interakcji składników pokarmowych z lekami zależy głównie od tego, czy są one metabolizowane przy współudziale tych samych enzymów cytochromu P-450. Najlepiej udokumentowano wpływ soku grejpfrutowego na metabolizm ...
Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami

Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami

dr Katarzyna Wolnicka
W publikacjach naukowych wskazuje się, że suplementy diety mogą być przyczyną powikłań farmakoterapii u pacjentów zażywa­jących leki. Może dochodzić do  interakcji pomiędzy składnikami zawartymi w suplemencie ...
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Iwona Sajór
Interakcje między lekiem a żywnością mogą skutkować ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
Dieta ketogenna

Dieta ketogenna

lek. med. Krzysztof Pol
Dieta ketogenna jest to dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa, która naśladuje stan głodówki (powodując wytwarzanie z tłuszczów dużej ilości ciał ketonowych) dostarczając jednocześnie wystarczającej ilości energii. ...