Inne

Zaburzenia odżywiania - jak rozmawiać o pierwszych objawach z własnym dzieckiem?

Zaburzenia odżywiania - jak rozmawiać o pierwszych objawach z własnym dzieckiem?

mgr Paulina Pawełczyk
Zaburzenia odżywiania to poważny problem dotykający młodzież. Szacuje się, że anoreksja wykazuje się największym wskaźnikiem śmiertelności ze wszystkich chorób natury psychicznej. Problem zaburzeń odżywiania stał się tak ...
Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają z zaburzeń cyklu mocznikowego. Cykl mocznikowy (inaczej Krebsa lub ornitynowy) ...
Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Niektóre leki mogą zaburzać wchłanianie wielu istotnych składników pokarmowych, powodując ich niedobory w organizmie oraz upośledzenie stanu odżywienia. Zaburzenia wchła­niania niektórych składników (witamin czy ...
Interakcje składników grejpfruta z lekami

Interakcje składników grejpfruta z lekami

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Powstanie interakcji składników pokarmowych z lekami zależy głównie od tego, czy są one metabolizowane przy współudziale tych samych enzymów cytochromu P-450. Najlepiej udokumentowano wpływ soku grejpfrutowego na metabolizm ...
Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami

Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami

dr inż. Katarzyna Wolnicka
W publikacjach naukowych wskazuje się, że suplementy diety mogą być przyczyną powikłań farmakoterapii u pacjentów zażywa­jących leki. Może dochodzić do  interakcji pomiędzy składnikami zawartymi w suplemencie ...
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Iwona Sajór
Interakcje między lekiem a żywnością mogą skutkować ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
Dieta ketogenna

Dieta ketogenna

lek. med. Krzysztof Pol
Dieta ketogenna jest to dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa, która naśladuje stan głodówki (powodując wytwarzanie z tłuszczów dużej ilości ciał ketonowych) dostarczając jednocześnie wystarczającej ilości energii. ...
Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)

Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)

dr n. med. Lucyna Pachocka
W przypadku astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP) odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Jest to ważne między innymi dlatego, że u osób cierpiących na astmę dodatkowym problemem ...
Borelioza – znaczenie terapeutyczne diety

Borelioza – znaczenie terapeutyczne diety

dr n. med. Magdalena Białkowska
Kleszcz pospolity (Ixodes ricinus) przenosi patogeny licznych tzw. chorób odkleszczowych, wśród których najczęściej wymienia się boreliozę, babeszjozę i kleszczowe zapalenie mózgu.
Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
W przebiegu przeziębienia, grypy czy w stanach obniżonej odporności polecana jest szczególnie dieta o zwiększonej zawartości składników korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego.