
Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia
dr inż. Katarzyna Wolnicka
Elementy stylu życia takie jak ilość snu, stres, regularność posiłków a także niektóre składniki pożywienia m.in. czekolada, sery dojrzewające czy czerwone wino mogą mieć wpływ na występowanie napadów migreny. Z ...

Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania
Dna moczanowa (inaczej: podagra lub artretyzm) to choroba spowodowana wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego. ...

Zaburzenia odżywiania - jak rozmawiać o pierwszych objawach z własnym dzieckiem?
mgr Paulina Pawełczyk-Jabłońska
Zaburzenia odżywiania to poważny problem dotykający młodzież. Szacuje się, że anoreksja wykazuje się największym wskaźnikiem śmiertelności ze wszystkich chorób natury psychicznej. Problem zaburzeń odżywiania stał się tak ...

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak
mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają z zaburzeń cyklu mocznikowego. Cykl mocznikowy (inaczej Krebsa lub ornitynowy) ...

Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia
dr inż. Katarzyna Wolnicka
Niektóre leki mogą zaburzać wchłanianie wielu istotnych składników pokarmowych, powodując ich niedobory w organizmie oraz upośledzenie stanu odżywienia. Zaburzenia wchłaniania niektórych składników (witamin czy ...

Interakcje składników grejpfruta z lekami
dr inż. Katarzyna Wolnicka
Powstanie interakcji składników pokarmowych z lekami zależy głównie od tego, czy są one metabolizowane przy współudziale tych samych enzymów cytochromu P-450. Najlepiej udokumentowano wpływ soku grejpfrutowego na metabolizm ...

Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami
dr inż. Katarzyna Wolnicka
W publikacjach naukowych wskazuje się, że suplementy diety mogą być przyczyną powikłań farmakoterapii u pacjentów zażywających leki. Może dochodzić do interakcji pomiędzy składnikami zawartymi w suplemencie ...

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
dr inż. Katarzyna Wolnicka
mgr inż. Iwona Sajór
Interakcje między lekiem a żywnością mogą skutkować ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

Dieta ketogenna
lek. med. Krzysztof Pol
Dieta ketogenna jest to dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa, która naśladuje stan głodówki (powodując wytwarzanie z tłuszczów dużej ilości ciał ketonowych) dostarczając jednocześnie wystarczającej ilości energii. ...

Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)
dr n. med. Lucyna Pachocka
W przypadku astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP) odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Jest to ważne między innymi dlatego, że u osób cierpiących na astmę dodatkowym problemem ...
Choroba a dieta
