Cukrzyca i insulinooporność

Czy jajka zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?

Czy jajka zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?

dr Mariusz Jaworski
Jajka są produktem spożywczym, który budzi wiele kontrowersji pod względem ich wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jednym z ważnych pytań w tym kontekście jest ...
Hipoglikemia reaktywna – jaka dieta?

Hipoglikemia reaktywna – jaka dieta?

Chorobom związanym z zaburzeniami metabolizmu glukozy często towarzyszą powikłania w postaci hipoglikemii. U osób dorosłych, nie chorujących na cukrzycę również może dojść do obniżenia poziomu cukru we krwi poniżej ...
Cukrzyca typu 2 - zalecenia i jadłospis

Cukrzyca typu 2 - zalecenia i jadłospis

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Jest to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do nieprawidłowej ...
Metody oceny insulinooporności

Metody oceny insulinooporności

lek. med. Anna Grodowska
Insulinooporność (IR – insulin resistance) można oceniać przy użyciu metod bezpośrednich lub pośrednich. Bezpośrednie – wymagają podawania pacjentowi insuliny w celu sprawdzenia reakcji organizmu. Metody pośrednie ...
Aktywność fizyczna w insulinooporności

Aktywność fizyczna w insulinooporności

dr Anna Kęska
Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego, a nawet podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa odpowiedź komórek na działanie ...
Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Szacuje się, że 422 milionów osób na ...
Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w ...
Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby

Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. To rocznica urodzin Fredericka Bantinga, odkrywcy insuliny. Jego odkrycie sprawiło, że cukrzyca, opisywana już przez starożytnych lekarzy, przestała być chorobą śmiertelną.
Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

mgr inż. Aleksandra Cichocka
​Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia ZM i związanej z nim insulinooporności ...
Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu ...