Choroby układu pokarmowego

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

mgr inż. Anna Taraszewska
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można ich spożywać.
Gazy jelitowe

Gazy jelitowe

mgr inż. Barbara Wojda
Gazy, ucisk w brzuchu, odbijania... Takie dolegliwości najczęściej mogą wskazywać na nadmiar niektórych pokarmów i... pośpiech przy jedzeniu. Mogą też być związane z chorobą, którą da się leczyć. Nie warto znosić tych ...
Zgagi można się pozbyć

Zgagi można się pozbyć

mgr inż. Anna Taraszewska
Zgaga, kwaśne odbijania, dyskomfort w nadbrzuszu – to niektóre z objawów choroby refluksowej przełyku. W łagodzeniu tych dolegliwości pomoże lekkostrawna dieta, regularne i niewielkie posiłki oraz rezygnacja z niektórych ...
Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

mgr inż. Barbara Wojda
Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?
Próchnica zębów – pomocna rola diety

Próchnica zębów – pomocna rola diety

dr n. roln. Ewa Rychlik
Częstość występowania próchnicy w Polsce jest alarmująca, a dorośli cierpią na nią nawet częściej niż dzieci. Walka z nią to nie tylko leczenie w gabinecie dentystycznym. Można skutecznie zapobiegać jej rozwojowi i nawrotom, ...
Zaparcia

Zaparcia

mgr inż. Barbara Wojda
To zmiany cywilizacyjne doprowadziły do coraz częstszego występowania tego problemu. Duża ilość pracy, siedzący tryb życia, nieregularne posiłki spożywane w pośpiechu – to wszystko przyczynia się do faktu, że coraz ...
Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą

Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą

dr n. roln. Ewa Rychlik
Staraj się nie dopuścić do rozwoju bądź nawrotu próchnicy. Pomoże ci w tym właściwa dieta, wspomagana przez staranną higienę jamy ustnej.
Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

mgr inż. Barbara Wojda
Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...