Choroby układu pokarmowego

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

mgr inż. Barbara Wojda
Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?
Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób - w tym lekarzy - bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja ...
Próchnica zębów – pomocna rola diety

Próchnica zębów – pomocna rola diety

dr n. roln. Ewa Rychlik
Częstość występowania próchnicy w Polsce jest alarmująca, a dorośli cierpią na nią nawet częściej niż dzieci. Walka z nią to nie tylko leczenie w gabinecie dentystycznym. Można skutecznie zapobiegać jej rozwojowi i nawrotom, ...
Zaparcia

Zaparcia

mgr inż. Barbara Wojda
To zmiany cywilizacyjne doprowadziły do coraz częstszego występowania tego problemu. Duża ilość pracy, siedzący tryb życia, nieregularne posiłki spożywane w pośpiechu – to wszystko przyczynia się do faktu, że coraz ...
Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą

Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą

dr n. roln. Ewa Rychlik
Staraj się nie dopuścić do rozwoju bądź nawrotu próchnicy. Pomoże ci w tym właściwa dieta, wspomagana przez staranną higienę jamy ustnej.
Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

mgr inż. Barbara Wojda
Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...