Choroby układu pokarmowego

Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?

Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?

dr Anna Wojtasik
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia i stanowi jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u człowieka. W Polsce - według danych z różnych źródeł - występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-37% osób ...
Dieta w ostrej biegunce - nawodnienie to priorytet

Dieta w ostrej biegunce - nawodnienie to priorytet

lek. med. Anna Grodowska
Biegunkę u osób dorosłych rozpoznajemy wtedy, gdy chory oddaje płynne lub półpłynne stolce o zwiększonej objętości (ponad 200 g na dobę) i ze zwiększoną częstotliwością (więcej niż 3 razy na dobę). Biegunkę, w ...
Jak jeść w chorobie wrzodowej?

Jak jeść w chorobie wrzodowej?

mgr inż. Anna Taraszewska
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia, ograniczenie jednak pewnych produktów i spora częstotliwość spożywanych ...
Gdy choruje wątroba...

Gdy choruje wątroba...

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają ...
Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

mgr inż. Anna Taraszewska
Tabela potraw i produktów zalecanych oraz niewskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

dr Anna Wojtasik
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta bezglutenowa może być wprowadzona czasowo, zgodnie z ...
Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

mgr inż. Anna Taraszewska
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można ich spożywać.
Gazy jelitowe

Gazy jelitowe

mgr inż. Barbara Wojda
Gazy, ucisk w brzuchu, odbijania... Takie dolegliwości najczęściej mogą wskazywać na nadmiar niektórych pokarmów i... pośpiech przy jedzeniu. Mogą też być związane z chorobą, którą da się leczyć. Nie warto znosić tych ...
Zgagi można się pozbyć

Zgagi można się pozbyć

mgr inż. Anna Taraszewska
Zgaga, kwaśne odbijania, dyskomfort w nadbrzuszu – to niektóre z objawów choroby refluksowej przełyku. W łagodzeniu tych dolegliwości pomoże lekkostrawna dieta, regularne i niewielkie posiłki oraz rezygnacja z niektórych ...