Choroby układu pokarmowego

Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

dr n. roln. Ewa Rychlik
W wyniku urazu, choroby jelita cienkiego lub grubego konieczne jest czasem wyłonienie stomii, czyli sztucznego odbytu. Fakt ten prowadzi do zmian w życiu chorego, chociaż większość problemów wynika z przyczyn psychologicznych. Osoba ...
Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

dr n. roln. Ewa Rychlik
Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób będą to zaparcia, u innych biegunka bądź ...
Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?

Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?

dr Anna Wojtasik
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia i stanowi jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u człowieka. W Polsce - według danych z różnych źródeł - występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-37% osób ...
Dieta w ostrej biegunce - nawodnienie to priorytet

Dieta w ostrej biegunce - nawodnienie to priorytet

lek. med. Anna Grodowska
Biegunkę u osób dorosłych rozpoznajemy wtedy, gdy chory oddaje płynne lub półpłynne stolce o zwiększonej objętości (ponad 200 g na dobę) i ze zwiększoną częstotliwością (więcej niż 3 razy na dobę). Biegunkę, w ...
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...
Jak jeść w chorobie wrzodowej?

Jak jeść w chorobie wrzodowej?

mgr inż. Anna Taraszewska
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia, ograniczenie jednak pewnych produktów i spora częstotliwość spożywanych ...
Gdy choruje wątroba...

Gdy choruje wątroba...

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają ...
Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

mgr inż. Anna Taraszewska
Tabela potraw i produktów zalecanych oraz niewskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

dr Anna Wojtasik
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta bezglutenowa może być wprowadzona czasowo, zgodnie z ...