Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Autor

Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można ich spożywać.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Obserwuj, jak reagujesz na różne produkty, posiłki, napoje i wykluczaj z codziennego żywienia te, po których czujesz się gorzej. Możliwa jest sytuacja, w której objawy choroby pojawią się po produktach, których nie wymieniono w tabeli. Możesz wówczas tabelę uzupełnić o te produkty tworząc wykaz produktów, potraw i napojów wskazanych i niewskazanych dopasowany do własnych potrzeb.

 

Nazwa produktu lub potrawy

Zalecane

Niewskazane

Produkty zbożowe

pieczywo jasne, pieczywo razowe (tolerancja indywidualna), pieczywo typu graham, kasze: drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak, gryczana – tolerancja indywidualna), ryż, makarony

Mleko i produkty mleczne

mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir,

jogurty naturalne / owocowe (tolerancja indywidualna),

twaróg chudy i półtłusty,

serki homogenizowane w ograniczonych ilościach

tłuste mleko (3,2% i więcej tłuszczu), twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu „Feta”, serki typu „Fromage”

Jaja

gotowane (miękko, twardo), jajecznica na parze

jajecznica smażona na tłuszczu/boczku

Mięso, wędliny, ryby

mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczak, indyk (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości, ryby chude: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, sola), ryby tłuste morskie (np. łosoś, śledź, szprotki – tolerancja indywidualna),

wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe (tolerancja indywidualna), mięsa i ryby gotowane, duszone, pieczone w folii, grillowane (w ograniczonych ilościach)

mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki,

wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne,

mięsa i ryby smażone na tłuszczu

Tłuszcze

masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach

smalec, słonina, boczek

śmietana

Ziemniaki

gotowane, gotowane tłuczone

w postaci puree (bez dodatku masła), pyzy

frytki, ziemniaki smażone,

placki ziemniaczane, czipsy

Warzywa i przetwory warzywne

młode warzywa, warzywa strączkowe suche w niewielkich ilościach (tolerancja indywidualna)

pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek)

 

Owoce i

przetwory owocowe

owoce gotowane, ewentualnie przetarte, soki i kompoty owocowe rozcieńczone,

surowe owoce (tolerancja indywidualna)

grejpfruty, pomarańcze,

sok grejpfrutowy, pomarańczowy

Cukier i słodycze

cukier, miód

czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa

Przyprawy

Łagodne, ziołowe np. koperek, bazylia, wanilia

papryka ostra, chili, curry,

pieprz, musztarda, chrzan, gotowe mieszanki przypraw

Zupy

na delikatnym wywarze warzywnym, zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach (tolerancja indywidualna)

gotowane na wywarze z kości/tłustych mięs, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką

Potrawy mięsne i ryby

gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub w rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne

smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem,

pieczone w sposób tradycyjny

Potrawy z mąki i kasz

kasze i płatki owsiane mogą wymagać przetarcia

potrawy smażone w głębokim tłuszczu,

potrawy podsmażane,

potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami

Sosy

łagodne, zaprawiane chudym mlekiem, ewentualnie jogurtem, niewielką ilością masła lub żółtkiem,

zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku

pikantne, przygotowywane na  wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem tłustej śmietany, majonez i sosy na bazie majonezu

Desery

rozcieńczone kompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasto biszkoptowe,

ciasto drożdżowe

ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki

Napoje

woda mineralna niegazowana,

„słaba” herbata, herbatki ziołowe (za wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe

 

 

 

kawa, „mocna” herbata,

napar z mięty, napoje gazowane, alkohole, drinki alkoholowe z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego

 
 
Czytaj więcej:
 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: