Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Tabela potraw i produktów zalecanych oraz niewskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

 

Nazwa produktu lub potrawy

Zalecane

Niewskazane

Produkty zbożowe

pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane (kasze i płatki niekiedy wymagają przetarcia), ryż, drobne makarony pszenne

każde pieczywo świeże, pieczywo razowe żytnie i pszenne, rogaliki francuskie, mąki żytnie i razowe, grube kasze: kasza gryczana, pęczak, grube makarony.

Potrawy z dodatkiem mąk/smażone na tłuszczu lub polewane tłuszczem: kluski kładzione, naleśniki

Mleko i produkty mleczne

mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, świeży biały ser (chudy i półtłusty), serki homogenizowane – w ograniczonych ilościach

jogurty, kefir, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu feta, serki typu „Fromage”

Jaja

gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety, żółtko do zaprawiania zup

gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, jaja w majonezie

Mięso, wędliny, ryby

mięsa chude: drób (kurczaki, indyki – najlepiej mięso z piersi, bez skóry), wołowina, cielęcina, króliki, chude wędliny wieprzowe i drobiowe (szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa), ryby chude: leszcz, pstrąg, szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola

mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna, wędliny tłuste: pasztety, wędliny podrobowe, mięsa peklowane, konserwy mięsne, ryby wędzone, ryby tłuste (np. śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk), konserwy rybne

Tłuszcze

masło, margaryny miękkie kubkowe, słodka śmietanka, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany

margaryny twarde, kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek

Ziemniaki

gotowane, tłuczone, puree

frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, czipsy

Warzywa

marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, z dodatkiem masła lub margaryny

warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewki, kukurydza (także konserwowa), warzywa z zasmażkami lub smażone, warzywa w zalewie octowej, grzyby

Owoce

dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane (ewentualnie przetarte) jabłka, truskawki (surowe truskawki – tolerancja indywidualna), morele, brzoskwinie, rozcieńczone soki z malin, jeżyn, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny

wszystkie owoce surowe, suszone, orzechy

Suche strączkowe

groch, fasola, soja, soczewica, bób

Cukier i słodycze

cukier, dżemy bez pestek w ograniczonych ilościach, miód

czekolada, ciastka produkowane przemysłowo, chałwa, orzechy, kakao

Przyprawy

łagodne w ograniczonych ilościach: sok z cytryny, koper zielony, wanilia,

Ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, pikle

Zupy

zupy mleczne, kleiki, krupniki z dodatkiem kasz drobnych, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub słodkiej śmietance, zupy zaprawiane żółtkiem lub z dodatkiem masła

zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw/owoców, zupy zaprawiane zasmażkami/kwaśną śmietaną, zupy w proszku

Potrawy z mięs i ryb

gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej/pergaminie/rękawie foliowym, potrawki, pulpety, budynie

smażone, duszone, pieczone z dodatkiem tłuszczu

Desery

kisiele, musy, galaretki z owoców dozwolonych, kompoty z dozwolonych owoców,

galaretki, kisiele, kremy z mleka, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt

desery z dużą ilością cukru, ciasta z bitą śmietaną lub kremem, pączki, faworki, ciasto francuskie, piaskowe, kruche, keksy, makowiec, desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, z orzechami

Napoje

woda niegazowana, słaba herbata, słaba kawa zbożowa

kawa, mocna herbata, napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe

 

(źródło: Szostak W.B., Cichocka A.: Modelowe diety lecznicze i diety specjalne W. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2011, 105-134)