Choroby układu pokarmowego

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori

mgr inż. Anna Taraszewska
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej. W większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy (nosicielslstwo), ale u około 20-30% osób występuje zakażenie, któremu ...
Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Są to ubytki błony śluzowej sięgające do warstwy mięśniowej. Schorzenie ...
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – zalecenia do pobrania

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – zalecenia do pobrania

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) należy do nieswoistych chorób zapalnych jelit. To grupa przewlekłych chorób układu pokarmowego, w których występują okresy wznowy i remisji. Epizody zaostrzeń mogą mieć przebieg ...
Dieta w chorobie refluksowej przełyku - zalecenia do pobrania

Dieta w chorobie refluksowej przełyku - zalecenia do pobrania

Choroba refluksowa przełyku (zwana również refluksem żołądkowo-przełykowym), to cofanie się treści żołądkowej do przełyku.
Otyłość a choroba refluksowa przełyku

Otyłość a choroba refluksowa przełyku

mgr inż. Anna Taraszewska
Otyłość jest chorobą niezwykle rozpowszechnioną w dzisiejszym świecie – dotyczy niemal 11% mężczyzn i 15% kobiet. W Polsce otyła jest co czwarta osoba dorosła. Otyłość niesie ze sobą nie tylko szereg konsekwencji ...
Stłuszczenie wątroby – czy mam się bać?

Stłuszczenie wątroby – czy mam się bać?

lek. med. Krzysztof Pol
Rozpoznano u mnie stłuszczenie wątroby – czy mam się bać? Czy powinienem coś zmienić w swoim stylu życia, podjąć jakieś działania?
Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane, ...
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli rozkładu i w konsekwencji wykorzystania tłuszczu w organizmie, tworzą grupę chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Mowa przede wszystkim o dwóch chorobach, w ...
Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Dieta w grypie żołądkowo-jelitowej stanowi istotny element leczenia oraz szybkiego powrotu do zdrowia. Prawidłowe żywienie w tym okresie zapobiega powstawaniu niedoborów pokarmowych, skraca czas trwania choroby, zapobiega ...
Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

mgr inż. Paula Nagel
Jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego  jest kandydoza, zwana również drożdżycą. Jest to zakażenie drożdżami, najczęściej z grupy Candida. Czy dieta może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu tego ...