Choroby układu pokarmowego

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane, ...
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli rozkładu i w konsekwencji wykorzystania tłuszczu w organizmie, tworzą grupę chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Mowa przede wszystkim o dwóch chorobach, w ...
Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Dieta w grypie żołądkowo-jelitowej stanowi istotny element leczenia oraz szybkiego powrotu do zdrowia. Prawidłowe żywienie w tym okresie zapobiega powstawaniu niedoborów pokarmowych, skraca czas trwania choroby, zapobiega ...
Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

mgr inż. Paula Nagel
Jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego  jest kandydoza, zwana również drożdżycą. Jest to zakażenie drożdżami, najczęściej z grupy Candida. Czy dieta może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu tego ...
Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Wiemy już, jakie znaczenie ma żywienie w powstawaniu żółciowej kamicy cholesterolowej, znamy też inne czynniki ryzyka zachorowania. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, ale są też takie, które zależą od nas. Zobaczmy więc, jak ...
Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 2. Czynniki ryzyka

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 2. Czynniki ryzyka

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Żywienie jest jednym z głównych czynników powstawania żółciowej kamicy cholesterolowej. Na możliwość zachorowania wpływają również inne czynniki.
Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 1. Znaczenie żywienia w powstawaniu tej choroby

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 1. Znaczenie żywienia w powstawaniu tej choroby

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Kamica żółciowa cholesterolowa jest chorobą cywilizacyjną, dotyka mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych. W dużej mierze to od nas zależy, czy jej unikniemy, ponieważ jednym z najważniejszych czynników ryzyka jest ...
Ostre zapalenie trzustki – czynniki predysponujące

Ostre zapalenie trzustki – czynniki predysponujące

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Ostre zapalenie trzustki jest chorobą objawiającą się bólem w jamie brzusznej i wzrostem aktywności α-amylazy. Pod względem anatomicznym cechuje się uszkodzeniem trzustki i tkanek okołotrzustkowych, a u części chorych ...
Ostre zapalenie trzustki – przebieg kliniczny choroby

Ostre zapalenie trzustki – przebieg kliniczny choroby

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Wyróżnia się dwie postacie ostrego zapalenia trzustki: obrzękową i martwiczą. Początek objawów jest zazwyczaj nagły, pojawia się ból w jamie brzusznej i wzrasta aktywność α-amylazy. Obok metod laboratoryjnych, w ...
Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1

Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Po przebyciu ostrego zapalenia trzustki większość chorych z postacią obrzękową powraca po kilku tygodniach zupełnie do zdrowia pod warunkiem usunięcia czynnika wywołującego chorobę (alkohol, kamica żółciowa). U ok. 15% ...