Choroby układu krążenia

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia lipidów w krwi, zwłaszcza cholesterolu frakcji LDL, ...
Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

mgr inż. Małgorzata Mękus
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.
Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym

Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym

mgr inż. Małgorzata Mękus
Ponad 10 mln dorosłych Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze. Część z nich jeszcze nie wie, że powinna się leczyć, część – nie podejmuje leczenia lub jest niekonsekwentna w jego stosowaniu. A szkoda,...
Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?

Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której sukces terapeutyczny w dużej mierze zależy od odpowiedniego stylu życia: sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Wbrew pozorom zmiany nie wiążą się ani z wielkimi wyrzeczeniami, ...
Nadciśnienie - więcej wapnia!

Nadciśnienie - więcej wapnia!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Nabiał to główne źródło wapnia, który nie tylko sprzyja obniżeniu ciśnienia, lecz także warunkuje prawidłową czynność serca. Zwykle, jeśli mówimy o wapniu, kojarzymy go z mlekiem.. Słusznie. Jest jednak wiele innych ...
Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości  nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają też stan zdrowia tych, którzy już mają te choroby. ...
Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

mgr inż. Małgorzata Mękus
W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. U osób z łagodnym lub ...
Ruch a nadciśnienie

Ruch a nadciśnienie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić, co wolno, a czego nie. Zbyt intensywny wysiłek może ...
Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Olej lniany korzystne właściwości może zawdzięczać przede wszystkim dużej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA), która wynosi 40-50% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych.
Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że ...