Choroby układu krążenia

Rodzinna hipercholesterolemia – zalecenia dietetyczne

Rodzinna hipercholesterolemia – zalecenia dietetyczne

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Genetycznie wysoki poziom cholesterolu i zwiększone ryzyko choroby wieńcowej to hipercholesterolemia rodzinna. W chorobie tej istotne jest stałe  leczenie farmakologicznie i stosowanie  zaleceń dietetycznych.
Dieta dla osób po zawale serca

Dieta dla osób po zawale serca

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Pacjentom po zawale serce jeszcze przed wyjściem ze szpitala, lekarze zalecają zastosowanie diety. Czy rzeczywiście dieta zmniejsza ryzyko ponownego zawału i może przedłużyć życie osobom po zawale i jak taka dieta powinna ...
Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?

Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Niedawno dwa amerykańskie towarzystwa kardiologiczne, tj. American College of Cardiology i American Heart Association ogłosiły zalecenia odnośnie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym (ChSN), głównie chorobie wieńcowej i udarowi ...
Czy warto obniżać poziom cholesterolu?

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości stosowania leków obniżających ...
Nadciśnienie tętnicze - zalecenia i jadłospis do pobrania

Nadciśnienie tętnicze - zalecenia i jadłospis do pobrania

Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy w trzech pomiarach wykonanych w pozycji siedzącej po kilkuminutowym odpoczynku, w odstępach co najmniej kilkudniowych, wartości ciśnienia tętniczego wynoszą 140/90 mmHg lub więcej.
Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis do pobrania

Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis do pobrania

Zaburzenia lipidowe to stan, w którym stężenie lipidów i lipoprotein w osoczu nie odpowiada wartościom uznanym za prawidłowe.
Nadciśnienie: mniej soli!

Nadciśnienie: mniej soli!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo.
Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia sprzyjające rozwojowi miażdżycy.
Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym sposobem, by ustrzec się miażdżycy.