Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

Autor

Badania wskazują, iż zbyt duże ilości  nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają też stan zdrowia tych, którzy już mają te choroby. Stąd zalecenie, by codziennie ograniczać spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

Głównym źródłem tych kwasów są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w tłustym mięsie, wędlinach, smalcu, maśle i pełnotłustych przetworach mlecznych. Należy pamiętać, iż występują również w produktach roślinnych i pochodzenia roślinnego. Bogatym ich źródłem jest olej kokosowy i palmowy.

Warto przy tym pamiętać, że nie można całkowicie rezygnować z jedzenia tłuszczu! Trzeba tylko zmienić proporcje tego, co codziennie jadamy. Skoro głównym źródłem „złego” tłuszczu jest mięso, zwłaszcza jego tłuste części, zwracajmy uwagę na to:
– jakie mięso kupujemy i jadamy: chude czy tłuste,
– jak przygotowujemy posiłki: smażymy na tłuszczu czy używamy innych technik kulinarnych,
– który tłuszcz wybieramy: masło i smalec czy margaryny i oleje.

„Dobry” tłuszcz pochodzi głownie z roślin (są to oleje roślinne, oliwa z oliwek i margaryna z nich przygotowywana, ale wyłącznie  ta miękka, tzw. kubkowa) oraz ryb i orzechów.

Kilka praktycznych podpowiedzi, jak zmniejszyć codzienną ilość zjadanego tłuszczu.

  • Wybieraj wędliny z mniejszą zawartością tłuszczu – wystarczy czytać etykiety i wkładać do koszyka te produkty, które mają go mniej.
  • Odkrawaj obwódki tłuszczu z szynki czy innych wędlin.
  • Przyrządzając potrawy z drobiu: indyka lub kurczaka, zdejmuj z nich skórę przed przygotowaniem.
  • Chleb smaruj miękką margaryną lub skrapiaj oliwą z oliwek.
  • Smaż potrawy na małej ilości tłuszczu lub na patelni, która nie wymaga jego stosowania, a najczęściej gotuj w wodzie, duś, piecz.
  • Co najmniej dwa razy w tygodniu zjadaj rybę; niech nie będzie smażona, a przygotowana w inny sposób, np. gotowana na parze lub pieczona; z ryby można przyrządzić również pastę lub  sałatkę.
  • Kilka razy w tygodniu zjadaj kilka niesolonych orzechów – jako przekąskę czy dodatek do sałatki.
  • Zrezygnuj z zasmażek do zupy czy sosu, zabielając je odtłuszczonym jogurtem lub mlekiem.

Przekonaj się, że zdrowo może oznaczać smacznie!

 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: