Choroby układu krążenia

Nadciśnienie: mniej soli!

Nadciśnienie: mniej soli!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo.
Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia sprzyjające rozwojowi miażdżycy.
Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym sposobem, by ustrzec się miażdżycy.
Miażdżyca – cz. 1: Choroba cywilizacyjna na tle wadliwego żywienia

Miażdżyca – cz. 1: Choroba cywilizacyjna na tle wadliwego żywienia

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Miażdżyca jest chorobą dużych i średnich tętnic, spowodowaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu. Powoduje to pogrubienie ściany, zwężenie tętnicy i utrudnienie przepływu przez nią krwi. Jedną z głównych przyczyn ...
Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...
Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Olej lniany korzystne właściwości może zawdzięczać przede wszystkim dużej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA), która wynosi 40-50% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych.
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek ...
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego ...
Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych

Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Herbata jest najczęściej spożywanym napojem, oczywiście poza wodą. Od dawna dyskutowane jest jej znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dowody na jej profilaktyczne działanie, to również są i takie, ...