Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | alergie i nietolerancje pokarmowe
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | alergie i nietolerancje pokarmowe

Dział

Alergie i nietolerancje pokarmowe

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób z alergią i nietolerancją pokarmową.

Co warto wiedzieć o nietolerancji fruktozy?

Co warto wiedzieć o nietolerancji fruktozy?

Do gabinetów gastrologicznych i dietetycznych coraz częściej zgłaszają się pacjenci skarżący się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie jak biegunki, wzdęcia, czy bóle brzucha. Oprócz kłopotliwych przypadłości ze strony przewodu pokarmowego, towarzyszy temu często dyskomfort psychiczny i problem z tym co jeść, aby nie nasilić ww. problemów. Jedną z przyczyn tych objawów może być nietolerancja fruktozy. Z tego artykułu dowiesz się czym jest nietolerancja fruktozy i poznasz wskazówki jak odżywiać się przy zaburzeniu wchłaniania tego najsłodszego z węglowodanów.

czytaj dalej
DIETA ANTYHISTAMINOWA – Czy histamina może szkodzić?

DIETA ANTYHISTAMINOWA – Czy histamina może szkodzić?

Wśród wielu diet stosowanych w celu poprawy samopoczucia i zdrowia, zwłaszcza w przypadku chorób autoimmunologicznych czy związanych ze stanem zapalnym, popularność zyskuje tzw. dieta antyhistaminowa. Jeśli zastanawiasz się czy to kolejna dieta cud – koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, z którego dowiesz się na czym ona polega i czy jej stosowanie faktycznie może pomóc w niektórych sytuacjach.

czytaj dalej
Dieta bezmleczna u dzieci – białko, wapń i witamina D

Dieta bezmleczna u dzieci – białko, wapń i witamina D

Mleko i produkty mleczne stanowią dla dziecka źródło wielu ważnych składników, m.in. pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy D, witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. Eliminacja tej grupy produktów z diety dziecka bez zastosowania odpowiednich zamienników prowadzi do niedoborów pokarmowych i zwiększa ryzyko zaburzeń wzrastania. Dlatego ważne jest, by stosować odpowiednie substytuty pokarmowe, które zastąpią eliminowane produkty w dostarczaniu kluczowych dla nich składników pokarmowych. Optymalnie, dziecko będące na diecie bezmlecznej powinno być pod opieką dietetyka.

czytaj dalej
Alergia na pyłki drzew i żywność – reakcje krzyżowe

Alergia na pyłki drzew i żywność – reakcje krzyżowe

Wiosna to ciężki okres dla alergików, zwłaszcza tych uczulonych na alergeny pyłków drzew. Uporczywy katar, łzawienie oczu, kaszel, zwłaszcza w nocy, to najczęstsze objawy. W Polsce główną przyczyną wiosennych problemów z układem oddechowym oraz zapaleniem spojówek są alergeny pyłku brzozy i spokrewnione z nią alergeny pyłku leszczyny i olszy.

czytaj dalej
Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?

Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?

Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz cześciej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.

czytaj dalej
Izomery trans a choroby alergiczne

Izomery trans a choroby alergiczne

Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, w tym astmy, atopowego zapalenia skóry oraz alergicznego nieżytu nosa. Z tego względu istnieje konieczność ograniczania ich spożycia, szczególnie przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci (tzw. grupy wrażliwe).

czytaj dalej
Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego organizmu na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Występuje wtedy immunologiczna odpowiedź organizmu na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych.

czytaj dalej