Alergie i nietolerancje pokarmowe

Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?

Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?

mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz cześciej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i ...
Izomery trans a choroby alergiczne

Izomery trans a choroby alergiczne

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, w tym astmy, atopowego zapalenia skóry oraz alergicznego nieżytu nosa. Z tego ...
Celiakia

Celiakia

Celiakia, zwana także chorobą trzewną, to trwała nietolerancja glutenu. Czynnikiem etiologicznym tej choroby jest gliadyna, czyli rozpuszczalna w alkoholu frakcja glutenu. Gluten to białko obecne w ziarnach pszenicy, żyta i ...
Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji wykazujących działanie alergenne. To kluczowa dla Ciebie ...
Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

dr Anna Wojtasik
Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego organizmu na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Występuje wtedy immunologiczna odpowiedź ...
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)