Aktualności Powrót

Dietetycy, quizy i owoce z plasteliny
16.05.2017

Dietetycy, quizy i owoce z plasteliny

20 maja na błoniach przed Arkadami Kubickiego w Warszawie odbył się piknik pod hasłem „Festiwal Szwajcarski - Siła Regionów”, w którym prezentowali się beneficjenci szwajcarskich programów pomocowych dla nowych krajów ...
Światowy Dzień Mleka – pijmy mleko nie tylko dziś
25.05.2017

Światowy Dzień Mleka – pijmy mleko nie tylko dziś

25 maja obchodzimy Światowy Dzień Mleka. Został on ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), by rozpropagować spożywanie tego cennego napoju.
Zdrowy styl życia – mniejsze ryzyko choroby wieńcowej
18.05.2017

Zdrowy styl życia – mniejsze ryzyko choroby wieńcowej

Zdrowy styl życia, na który składają się cztery elementy: niepalenie tytoniu, brak otyłości, aktywność fizyczna i zdrowa dieta, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Nawet u osób, które mają predyspozycje genetyczne do tego ...
Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego
17.05.2017

Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. To choroba, która dotyka coraz większą liczbę mieszkańców naszego kraju. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna pomagają zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu tego ...
Prof. Jan Dzieniszewski o roli żywienia w szpitalu
13.05.2017

Prof. Jan Dzieniszewski o roli żywienia w szpitalu

Żywienie szpitalne to nie tylko dostarczanie pacjentom żywności zgodnie z ich zapotrzebowaniem na energię i składniki odżywcze, lecz także działania wspomagające proces leczniczy – mówi nasz ekspert, prof. dr hab. ...
Jak Finowie przekonali się do zdrowego odżywiania
11.05.2017

Jak Finowie przekonali się do zdrowego odżywiania

Sukces fińskiego programu profilaktyki North Karelia Project udowodnił, że zdrowy styl życia, a przede wszystkim zdrowe odżywianie, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Udało się przekonać Polaków do czytania etykiet produktów spożywczych
19.04.2017

Udało się przekonać Polaków do czytania etykiet produktów spożywczych

Po zrealizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej pod hasłem „Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!” aż o 11 proc. wzrósł odsetek dorosłych Polaków, którzy deklarują ...
Jajka na Wielkanoc i na co dzień
11.04.2017

Jajka na Wielkanoc i na co dzień

Badania naukowe omówione w czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” dowodzą, że możemy zjadać nawet 12 jaj tygodniowo i nie wpłynie to niekorzystnie na nasze zdrowie.
Gorzka czekolada - nie taka gorzka
13.04.2017

Gorzka czekolada - nie taka gorzka

Ze względu na właściwości jakie posiada oraz walory smakowe, czekolada doczekała się swojego święta.
Świętowaliśmy Dzień Zdrowia w Bibliotece Narodowej
11.04.2017

Świętowaliśmy Dzień Zdrowia w Bibliotece Narodowej

Przedstawiciele Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) wzięli udział w konferencji popularnonaukowej zatytułowanej „Dzień zdrowia dla kreatywnych”, która odbyła się 7 kwietnia w Bibliotece Narodowej w Warszawie ...