Aktualności Powrót

Europejski Dzień Śniadania
24.04.2018

Europejski Dzień Śniadania

Już po raz siódmy obchodzimy dziś, czyli 24 kwietnia 2018 roku, Europejski Dzień Śniadania.  
Konferencja prasowa: Badania potwierdzają: Nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie
16.03.2018

Konferencja prasowa: Badania potwierdzają: Nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie

Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz inni koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) ...
IŻŻ wspiera walkę z nowotworami
08.02.2018

IŻŻ wspiera walkę z nowotworami

W niedzielę 4 lutego przypadał 18. Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day). W Polsce z tej okazji co roku w pierwszą sobotę lutego w placówkach onkologicznych na terenie całego kraju organizowane są bezpłatne konsultacje,...
III Narodowy Kongres Żywieniowy
26.01.2018

III Narodowy Kongres Żywieniowy

Żywienie i styl życia osób starszych to główny temat III Narodowego Kongresu Żywieniowego, zorganizowanego na PGE Narodowym w Warszawie przez Instytut Żywności i Żywienia (26-27 stycznia 2018 roku). W wydarzeniu udział wzięło ...
Żyjmy dłużej – w zdrowiu i dobrej kondycji
11.01.2018

Żyjmy dłużej – w zdrowiu i dobrej kondycji

Dwa dni pasjonujących wykładów, niezwykle interesujących spotkań z wybitnymi polskimi ekspertami w dziedzinie dietetyki, medycyny i geriatrii oraz jedyna w kraju tak profesjonalna i specjalistyczna debata ...
Kontynuacja Szwajcarsko Polskiego Programu Współpracy „Zachowaj Równowagę”
02.01.2018

Kontynuacja Szwajcarsko Polskiego Programu Współpracy „Zachowaj Równowagę”

12 tygodniowy program redukcji masy ciała realizowany w latach 2012-2016 w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy „Zachowaj Równowagę” w placówkach medycznych w całej Polsce, doczekał się godnej kontynuacji.
Znowelizowane Normy żywienia 2017
21.12.2017

Znowelizowane Normy żywienia 2017

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia znowelizowali normy żywienia dla populacji polskiej. Zachęcamy do zapoznania się z tą publikacją i sprawdzenia, jakie jest, według najnowszej wiedzy, zapotrzebowanie na energię i składniki ...
Naukowcy i producenci żywności wspólnie przeciwko epidemii otyłości
05.12.2017

Naukowcy i producenci żywności wspólnie przeciwko epidemii otyłości

5 grudnia 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia podczas konferencji prasowej podpisano list intencyjny dotyczący współpracy w zakresie optymalizacji produktów żywnościowych.
Zdrowice – aplikacja dla dzieci
01.12.2017

Zdrowice – aplikacja dla dzieci

20 dziennikarzy, przedstawicieli 18 redakcji, uczestniczyło 1 grudnia w konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) zorganizowanej w ramach Narodowego Programu Zdrowia z okazji premiery bezpłatnej aplikacji dla ...
Dietetyk blisko pacjenta
24.11.2017

Dietetyk blisko pacjenta

Dziennikarze z ponad 20 redakcji przybyli 24 listopada do Instytutu Żywności i Żywienia na konferencję prasową dotyczącą planowanego uruchomienia przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ Centrum Dietetycznego Online. To ...