Aktualności Powrót

Dzień Dziecka: rodzice i dzieci wspólnie uczyli się zdrowego odżywiania
03.06.2018

Dzień Dziecka: rodzice i dzieci wspólnie uczyli się zdrowego odżywiania

Piękny słoneczny dzień sprawił, że ponad setka dzieci wraz z rodzicami odwiedziła stoisko Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ) podczas pikniku z okazji Dnia Dziecka, który odbył się 3 czerwca w ogrodach Kancelarii ...
Dietetycy z Centrum Dietetycznego Online z wizytą w GUS
30.05.2018

Dietetycy z Centrum Dietetycznego Online z wizytą w GUS

Czy żywienie ma znaczenie, a to co modne zawsze znaczy zdrowe? Po co sięgać? Czym się kierować? Na co zwracać uwagę? Na te i inne pytania odpowiedzi udzielili dietetycy z Centrum Dietetycznego Online podczas zajęć edukacyjnych ...
Konferencja prasowa: Otyłość - opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie
18.05.2018

Konferencja prasowa: Otyłość - opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie

We czwartek 17 maja w Instytucie Żywności i Żywienia została zorganizowana kolejna konferencja prasowa z cyklu „Uczmy się piramid!”. Tym razem tematem spotkania była skuteczna profilaktyka otyłości wśród dzieci i ...
Europejski Dzień Otyłości
16.05.2018

Europejski Dzień Otyłości

WHO i Komisja Europejska alarmują – częstość występowania otyłości i jej powikłań stale narasta. Stanowi to olbrzymie obciążenie dla sektora zdrowia, a także dla ekonomicznego i cywilizacyjnego rozwoju państw. Dlatego ...
Kampania edukacyjna „W trosce o seniorów”
11.05.2018

Kampania edukacyjna „W trosce o seniorów”

30 kwietnia 2018 r. ruszyła 5 edycja kampanii edukacyjnej „W trosce o seniorów” przygotowana przez @WarsawPress, pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia.   Celem kampanii jest szeroka edukacja czytelników z ...
Konferencja prasowa: Tłuszcze trans - wiem, gdzie są. Nie kupuję!
26.04.2018

Konferencja prasowa: Tłuszcze trans - wiem, gdzie są. Nie kupuję!

25 kwietnia 2018 r. w Instytucie Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa, poświęcona opracowanej i upublicznionej na stronie internetowej Instytutu, elektronicznej bazie izomerów trans w produktach spożywczych. Baza ...
Europejski Dzień Śniadania
24.04.2018

Europejski Dzień Śniadania

Już po raz siódmy obchodzimy dziś, czyli 24 kwietnia 2018 roku, Europejski Dzień Śniadania.  
Konferencja prasowa: Badania potwierdzają: Nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie
16.03.2018

Konferencja prasowa: Badania potwierdzają: Nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie

Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz inni koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) ...
IŻŻ wspiera walkę z nowotworami
08.02.2018

IŻŻ wspiera walkę z nowotworami

W niedzielę 4 lutego przypadał 18. Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day). W Polsce z tej okazji co roku w pierwszą sobotę lutego w placówkach onkologicznych na terenie całego kraju organizowane są bezpłatne konsultacje,...
III Narodowy Kongres Żywieniowy
26.01.2018

III Narodowy Kongres Żywieniowy

Żywienie i styl życia osób starszych to główny temat III Narodowego Kongresu Żywieniowego, zorganizowanego na PGE Narodowym w Warszawie przez Instytut Żywności i Żywienia (26-27 stycznia 2018 roku). W wydarzeniu udział wzięło ...