Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to nowy, międzynarodowy dzień, który obchodzony jest od tego roku właśnie 7 czerwca. Ideą tegorocznego, inaugurującego wydarzenia jest przekonanie, że  bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas.

Ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ) Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Pomysł ten zrodził się między innymi z uwagi na fakt, że rocznie na całym świecie odnotowywanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową. Problem jest znaczący, tym bardziej że choroby te stanowią zagrożenie zarówno dla zdrowia ludzkiego, jak i gospodarki.

 

Co możemy zrobić?

Szczególnie dziś warto pamiętać o tym, że sprawa tego czy żywność, która trafia na nasz stół jest bezpieczna, leży w rękach nie tylko producentów żywności. Ochrona żywności, tak aby była bezpieczna do spożycia, nie kończy się na jej zakupie. Każdy z nas ma ważną rolę do odegrania i wiele do zrobienia. Począwszy od spraw podstawowych, takich jak mycie rąk przed i w trakcie przyrządzania jedzenia, przez właściwe przechowywanie produktów aż po obróbkę potraw w odpowiedniej temperaturze.

Więcej o najważniejszych zasadach zadbania o bezpieczeństwo żywności przeczytacie w naszym najnowszym artykule: Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

 

Infografika: Bezpieczna żywność w 5 krokach

 

Instytut Żywności i Żywienia i portal NCEŻ o bezpieczeństwie żywności

Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) od lat prowadzi szeroką działalność związaną z zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, w tym bezpieczeństwem mikrobiologicznym i chemicznym. Eksperci IŻŻ specjalizują się również w zagadnieniach związanych z żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementach diety i systemach związanych z jakością.

Portal Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) od początku swojego istnienia wielokrotnie poruszał tematy związane z kwestiami bezpieczeństw żywności. Informacje w nich zawarte przeznaczone są zarówno dla konsumentów, jak i dla producentów żywności.

Poniżej znajdą Państwo linki do poszczególnych artykułów i materiałów filmowych.

 

Artykuły

Bezpieczeństwo żywności w praktyce:

Czy suplementy diety sa bezpieczne

Co kryje etykieta/dodatki czy dzisiejsza zywnosc to sama chemia

Dowiesz sie czy produkt zawiera substancje uczulajace alergeny

Sprawdzisz--do-kiedy-mozesz-bezpiecznie-spozyc-produkt

Pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-----jak-uniknac-narazenia-na-substancje-szkodliwe

Zanieczyszczenia-w-zywnosci-----definicje-i-rodzaje-zanieczyszczen

Jak-sprawdzic--ile-soli-zawiera-produkt

Ile pobieramy dodatkow z zywnoscia i czy te ilosci sa kontrolowane

Zatrucia wywolane spozyciem toksyn bakteryjnych

Najczestsze przyczyny zatruc pokarmowych

Robiac zakupy-czytaj etykiete

 

Prawo żywnościowe:

Materialy przeznaczone do kontaktu z zywnoscia-odpowiedzialnosc podmiotow branzy spozywczej

Mikrobiologiczne zagrozenia zywnosci

Innowacje w produkcji zywnosci a prawo dotyczace nowej zywnosci

Nowa-zywnosc-nadchodzace zmiany w przepisach prawnych

Szczegolne wlasciwosci zywnosci-oswiadczenia zywieniowe i zdrowotne

Informacje w etykietowaniu zywnosci a bezpieczenstwo konsumentow

Zdrowie higiena i szkolenia pracownikow waznym elementem zapewnienia bezpieczenstwa zywnosci

 

Video

Bezpieczeństwo żywności w praktyce:

Czy dodatki do zywnosci sa niezdrowe