Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest 7 czerwca. Tematem przewodnim tegorocznego wydarzenia jest, tak jak w roku ubiegłym, przekonanie, że  bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas (Food safety, everyone's business).

Ogłoszony pierwszy raz w zeszłym roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ) Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Pomysł ten zrodził się między innymi z uwagi na fakt, że rocznie na całym świecie odnotowywanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową. Problem jest znaczący, tym bardziej że choroby te stanowią zagrożenie zarówno dla zdrowia ludzkiego, jak i gospodarki.

 

Co możemy zrobić?

Szczególnie obecnie, w dobie pandemii COVID-19, warto pamiętać o tym, że sprawa tego czy żywność, która trafia na nasz stół jest bezpieczna, leży w rękach nie tylko producentów żywności, ale również naszych. Ochrona żywności, tak aby była bezpieczna do spożycia, nie kończy się na jej zakupie. Każdy z nas ma ważną rolę do odegrania i wiele do zrobienia. Począwszy od spraw podstawowych, takich jak dokładne mycie rąk wodą z mydłem przed i w trakcie przyrządzania jedzenia, przez właściwe przechowywanie produktów aż po obróbkę potraw w odpowiedniej temperaturze.

Więcej o najważniejszych zasadach zadbania o bezpieczeństwo żywności przeczytacie w naszym artykule: Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

 

Infografika: Bezpieczna żywność w 5 krokach

 

NCEŻ o bezpieczeństwie żywności

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) prowadzi szeroką działalność związaną z zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, w tym bezpieczeństwem mikrobiologicznym i chemicznym. Eksperci NIZP-PZH specjalizują się również w zagadnieniach związanych z suplementami diety i systemami jakości.

Portal Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) od początku swojego istnienia wielokrotnie poruszał tematy związane z kwestiami bezpieczeństw żywności. Informacje w nich zawarte przeznaczone są zarówno dla konsumentów, jak i dla producentów żywności.

 

 

 

 

 

Poniżej znajdą Państwo linki do poszczególnych artykułów i materiałów filmowych.

Artykuły

Bezpieczeństwo żywności w praktyce:

Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

Najczęstsze pytania i odpowiedzi związane z tematem żywność, żywienie a COVID-19

Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Co kryje etykieta/dodatki czy dzisiejsza zywnosc to sama chemia

Dowiesz sie czy produkt zawiera substancje uczulajace alergeny

Sprawdzisz--do-kiedy-mozesz-bezpiecznie-spozyc-produkt

Pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-----jak-uniknac-narazenia-na-substancje-szkodliwe

Zanieczyszczenia-w-zywnosci-----definicje-i-rodzaje-zanieczyszczen

Jak-sprawdzic--ile-soli-zawiera-produkt

Ile pobieramy dodatkow z zywnoscia i czy te ilosci sa kontrolowane

Zatrucia wywolane spozyciem toksyn bakteryjnych

Najczestsze przyczyny zatruc pokarmowych

Robiac zakupy-czytaj etykiete

Wszysko o suplementach diety co chciałbyś wiedzieć

Świadomość konsumentów w świetle raportu EFSA

Żywieniezbiorowe - zagrożenie mikrobiologiczne

  

Prawo żywnościowe:

Materialy przeznaczone do kontaktu z zywnoscia-odpowiedzialnosc podmiotow branzy spozywczej

Mikrobiologiczne zagrozenia zywnosci

Innowacje w produkcji zywnosci a prawo dotyczace nowej zywnosci

Nowa-zywnosc-nadchodzace zmiany w przepisach prawnych

Szczegolne wlasciwosci zywnosci-oswiadczenia zywieniowe i zdrowotne

Informacje w etykietowaniu zywnosci a bezpieczenstwo konsumentow

Zdrowie higiena i szkolenia pracownikow waznym elementem zapewnienia bezpieczenstwa zywnosci

 

Video

Bezpieczeństwo żywności w praktyce:

Czy dodatki do żywnosci sa niezdrowe