Konferencja prasowa: Otyłość - opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie

We czwartek 17 maja w Instytucie Żywności i Żywienia została zorganizowana kolejna konferencja prasowa z cyklu „Uczmy się piramid!”. Tym razem tematem spotkania była skuteczna profilaktyka otyłości wśród dzieci i młodzieży, a bezpośrednim pretekstem do publicznego poruszenia tego zagadnienia był Europejski Dzień Otyłości 2018 (European Obesity Day 2018), obchodzony w sobotę 19 maja.

WHO i Komisja Europejska alarmują – częstość występowania otyłości i jej powikłań stale narasta. Stanowi to olbrzymie obciążenie dla sektora zdrowia, a także zagrożenie dla ekonomicznego i cywilizacyjnego rozwoju państw. Dlatego Bruksela po raz kolejny nagłaśnia 19 maja jako Europejski Dzień Otyłości, a tegorocznym hasło to „Zwalczmy otyłość razem!” („Tackling obesity together”).

Z jakich powodów, pomimo dramatycznych apeli WHO i Komisji Europejskiej, otyłość nie przestaje rosnąć? Jakie są zdrowotne, społeczne i finansowe koszty braku wdrożenia na ogólnopolską skalę skutecznych działań profilaktyki otyłości wśród polskich dzieci i nastolatków? Jak nie zjeść dodatkowego i zbędnego pół miliona kcal w ciągu roku? Jak dla Instytutu Żywności i Żywienia niemożliwe stało się możliwe, czyli w jaki sposób IŻŻ skutecznie zatrzymał trend wzrostowy epidemii otyłości w szkołach podstawowych i gimnazjach w ramach programu „Zachowaj równowagę”?

Na te oraz inne pytania odpowiedzieli zebranym dziennikarzom eksperci Instytutu Żywności Żywienia: Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ, dr inż. Katarzyna Wolnicka, mgr inż. Anna Taraszewska, mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz, mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska oraz mgr Tomasz Szymański.

„Polska zdecydowanie przesuwa się do ścisłej czołówki, już w zasadzie trzymamy w dłoni czarną koszulkę lidera otyłości w Europie – powiedział Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia – Nie ma odwrotu od ostrej konfrontacji ze stylem życia, który nieodpowiednim żywieniem i brakiem aktywności fizycznej przyczynił się do tak dramatycznej otyłości, zwłaszcza wśród polskich dzieci. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia poświęcił wiele starań w ostatnich latach na przeciwdziałanie rozwojowi i skutkom otyłości właśnie w tej grupie wiekowej. W realizowanym przez nas szwajcarsko-polskim projekcie edukacyjnym pod nazwą „Zachowaj równowagę”, w ciągu zaledwie dwóch lat, nie tylko zatrzymaliśmy trend wzrostowy epidemii otyłości w szkołach podstawowych i gimnazjalnych, lecz zainicjowaliśmy jego tendencję spadkową. To bardzo dużo! I możemy robić to nadal, bo mamy sprawdzone narzędzia, kadrę i doświadczenie”.