IŻŻ wspiera walkę z nowotworami

W niedzielę 4 lutego przypadał 18. Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day). W Polsce z tej okazji co roku w pierwszą sobotę lutego w placówkach onkologicznych na terenie całego kraju organizowane są bezpłatne konsultacje, porady i badania profilaktyczne. W tym roku Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy przyłączył się do akcji Dnia Drzwi Otwartych organizowanej przez Polską Unię Onkologii.

Dzień Drzwi Otwartych zorganizowany 3 lutego w Instytucie, dedykowany był wszystkim osobom, które chciały się dowiedzieć jak poprzez dietę i aktywność fizyczną zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, jakie badania profilaktyczne warto wykonywać i jak często należy je robić, jak odżywiać się w trakcie leczenia i po jego zakończeniu oraz jak zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby nowotworowej.

W programie wydarzenia znalazło się wiele bezpłatnych atrakcji.  Dużym zainteresowaniem cieszyła się część konferencyjna z udziałem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Dotyczyła ona wielokierunkowych działań w zakresie profilaktyki chorób nowotworowych, m.in.: wdrażanie zasad prawidłowego żywienia u dzieci i młodzieży, dokonywanie odpowiedniego wyboru produktów na zakupach, sposoby przyrządzania potraw, postepowanie żywieniowe w trakcie leczenia nowotworu, badania profilaktyczne.

Lista prelegentów oraz zaprezentowane przez nich tematy:

  • Mgr Klaudia Kopczyńska "Jak chronić organizm od najmłodszych lat?”
  • Mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz „Żywienie ma znaczenie. Główne elementy profilaktyki nowotworowej”
  • Mgr inż. Paweł Mirosz "Prawo konsumentów do informacji nt. żywności - wskazówki do codziennego stosowania”
  • Lek. med. Krzysztof Pol "Profilaktyka chorób nowotworowych okiem lekarza”
  • Mgr inż. Iwona Sajór "Żywienie w czasie leczenia choroby nowotworowej”
  • Mgr Klaudia Wiśniewska „Dietetyk – wsparcie i pomoc”

 

Ogromną atrakcją była również możliwość skorzystania z bezpłatnej konsultacji dietetycznej, przeprowadzenia oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia (pomiary wzrostu, masy ciała, składu ciała, obwodów talii i bioder, obliczenie BMI). W trakcie Dnia Drzwi Otwartych dietetycy z Instytutu Żywności i Żywienia udzielili ponad 30 porad żywieniowych. Uczestnicy mogli także uzyskać informacje od rehabilitantów z Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego w Warszawie na temat wdrażania zdrowej aktywności fizycznej do codziennego życia. Spore zaciekawienie wzbudziły również warsztaty i pokazy kulinarne pokazujące praktyczne zastosowanie zasad zdrowego żywienia w codziennych jadłospisach i dające szansę spróbowania prostych i smacznych potraw (m.in.: past kanapkowych, zdrowych alternatyw dla deserów i koktajli warzywno-owocowych).

Ze względu na duże zainteresowanie nie tylko wśród pacjentów dotkniętych chorobą nowotworową, ale również osób zdrowych skoncentrowanych na aktywnym działaniu na rzecz swojego zdrowia w ramach profilaktyki nowotworowej, Instytut Żywności i Żywienia planuje kontynuować akcję w kolejnych latach.

Mgr inż. Iwona Sajór, Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów IŻŻ: Profilaktyka chorób nowotworowych na każdym etapie życia ma duże znaczenie. Naukowcy oszacowali, że około 1/3 zachorowań na nowotwory można zapobiec poprzez unikanie 5 kluczowych czynników ryzyka: nadwagi i otyłości, braku aktywności fizycznej, niskiego spożycia warzyw i owoców, palenia tytoniu i spożywania alkoholu. W ten sposób można też zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby nowotworowej. Biorąc pod uwagę, że my sami decydujemy o wpływie tych czynników na nasz organizm a na wiele innych (geny, zanieczyszczenie środowiska czy promieniowanie) nie mamy wpływu, warto wziąć zdrowie w swoje ręce, zmienić styl życia i uciekać przed rakiem”.