Co ma goździk do piernika

Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym. Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników czy kompotu z goździkami. Pięknie pachną i smakują. Goździki z powodzeniem wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, dlatego warto zwrócić na nie uwagę nie tylko w święta.

Goździki to popularna przyprawa pochodząca z Indonezji, uprawiana później na wyspach Mauritius i Reunion, Antylach, Zanzibarze i Madagaskarze, co je upowszechniło i wpłynęło na obniżenie ceny.

Użyteczne jako przyprawa goździki to całkowicie wykształcone, ale jeszcze nie rozwinięte pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca wonnego (Caryophyllus aromaticus).

Świeże pąki mają kolor różowy, a suszone ciemnobrązowy. Mające 12-16 mm długości, przypominają małe gwoździe, stąd nazwa. Każdy goździk zakończony jest czterema spiczastymi pączkami kwiatowymi.

Goździki w kuchni

Goździki to popularna przyprawa, którą dodajemy do kompotów, konfitur, marynat czy wyrobów cukierniczych. Potrafią łatwo nadać wyraźnie wiodący smak różnym daniom, zatem trzeba uważać i stosować niewielkie ilości tej przyprawy.

Goździki stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Często używane są w celu wzmocnienia smaku mięsa, zwłaszcza dziczyzny (dzik, zając), ale także pieczeni wieprzowej, wołowiny oraz do marynat rybnych. Goździków używa się także w przetwórstwie wędliniarskim, zwłaszcza do pasztetów.

Goździki stosujemy jako doskonałą przyprawę do pierników, ciast, kompotów, a także do rozgrzewających herbat. Są także składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, w tym między innymi popularnej przyprawy do piernika oraz przyprawy curry. Często wykorzystujemy je do grzanego wina, ponieważ nadają mu charakterystyczny smak i aromat.

Goździki w medycynie

Goździki mają piekący smak i charakterystyczny korzenny zapach. Aromat  pochodzi z olejku eterycznego (jego zawartość w goździkach to 15-20%), którego głównym składnikiem jest eugenol. Olejek ten uważany jest za środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Goździki mogą łagodzić nudności i niestrawność.

Mus goździkowy z kaszy jaglanej (ilość na 2 porcje)

Składniki:

  • mleko 2% - 2 szklanki
  • kasza jaglana – 1 szklanka
  • 6 goździków
  • cynamon – szczypta
  • pomarańcza – 1 duża sztuka
  • suszone morele – 6 sztuk

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy kaszę, cynamon i goździki. Gotujemy ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę studzimy, wyjmujemy goździki. Pomarańczę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystko blendujemy. Deser przekładamy do miseczek i posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami.

Kompot wigilijny z suszu z goździkami

Składniki:

  • śliwki suszone – 180 g (3 garści)
  • jabłko suszone - 180 g (3 garści)
  • morele suszone – 180 g (3 garści)
  • woda – 3 litry
  • goździki – 15 sztuk
  • cynamon – 1 laska

Suszone owoce zagotowujemy, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

 

  1. A. Taraszewska, M. Jarosz: Zioła a alergia pokarmowa, Wydawnictwo Medyczne Borgis, 2006, Warszawa.
  2. B. Broda, J. Mowszowicz: Przewodnik do oznaczania roślin leczniczych trujących i użytkowych, PZWL, 2000, Warszawa.