Zasady zdrowego żywienia

Czy warto suplementować omega 3, omega 6 i omega 9?

Czy warto suplementować omega 3, omega 6 i omega 9?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Nie ma potrzeby suplementacji diety nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 9 ze względu na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Oba rodzaje obniżają wprawdzie stężenie cholesterolu LDL, a wielonienasycone kwasy ...
Cukier i słodycze w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Cukier i słodycze w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Cukier i słodycze są bardzo kaloryczne. Oprócz tego, że zawierają głównie sacharozę, glukozę czy fruktozę, np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, wiele z nich (m.in. ciastka, batoniki, wyroby czekoladowe, lody, ...
Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry

Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry

dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka
Zmiany skórne są często objawem chorób ogólnych, zmian w przewodzie pokarmowym, wątrobie, trzustce, układzie nerwowym. Stosując racjonalne żywienie, możemy wpływać na przebieg chorób skórnych, a zdrowej skórze pomożemy ...
Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Oto 10 zasad zdrowego żywienia. Jeśli będziemy odżywiać się zgodnie z nimi i dodamy codzienną aktywność fizyczną, mamy szansę na długie życie w zdrowiu i dobrej kondycji.
Normy żywienia 2017

Normy żywienia 2017

Normy żywienia zajmują szczególną pozycję w nauce o żywieniu człowieka. Mają szerokie zastosowanie w praktyce oraz stanowią punkt wyjścia do dalszych badań.
Szybkie i zdrowe przekąski sylwestrowe

Szybkie i zdrowe przekąski sylwestrowe

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Sylwestrowe szaleństwo bez dodatkowych kilogramów? Przepisy na proste, zdrowe i lekkie przekąski pomogą wejść w Nowy Rok zdrowo i z przytupem. Idealne do wypróbowania przez wszystkich, którzy w tę wyjątkową noc chcą się ...
Kardamon – przyprawa uniwersalna

Kardamon – przyprawa uniwersalna

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie w starożytności, już wtedy przypisywano mu właściwości lecznicze. Jest on wszechstronnie wykorzystywany w kuchni zarówno do ...
Co ma goździk do piernika

Co ma goździk do piernika

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym. Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników czy kompotu z goździkami. Pięknie pachną i ...
Jak odchudzić tradycyjne potrawy?

Jak odchudzić tradycyjne potrawy?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko radosny czas spotkań z rodziną i bliskimi, ale również długie godziny spędzone przy świątecznych, suto zastawionych stołach, na których czyha wiele pokus. Jak w pełni poczuć atmosferę, ...
Dlaczego nie smażyć na oleju lnianym?

Dlaczego nie smażyć na oleju lnianym?

Olej lniany pojawia się tradycyjnie na wigilijnych stołach, ponieważ jest tłuszczem roślinnym, co pozwala zachować postny charakter potraw. Dziś mamy wielki wybór olejów, ale do XVIII wieku nasi przodkowie używali do celów ...