Zasady zdrowego żywienia

Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

mgr Klaudia Wiśniewska
Wakacje to okres, w którym spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. To również czas sprzyjający pieszym wycieczkom i długim wędrówkom. Myśląc o dłuższym pobycie poza miejscem zamieszkania często planujemy dokładnie to w ...
Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

mgr inż. Ewa Matczuk
W Internecie toczy się dyskusja nad wyższością jogurtów greckich (typu greckiego) nad klasycznymi jogurtami naturalnymi. Kto ma rację? A może to tylko chwyt marketingowy? Oceńmy to sami!
Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

mgr Klaudia Wiśniewska mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Lato to czas wyjazdów i wylotów na wczasy, samochodowych wypraw, autokarowych wycieczek oraz pieszych wędrówek. Często więc wychodzimy z domu suto zaopatrzeni w prowiant na długie godziny, a może i dni. Zresztą, nawet idąc na ...
Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

mgr inż. Barbara Wojda
Przygotowanie potraw na grillu jest łatwe, ale czy do końca zdajemy sobie sprawę, jak to powinniśmy robić? Jaki wybrać sprzęt: czy grill tradycyjny na węgiel drzewny czy może elektryczny albo gazowy? Czy warto używać tacek czy ...
Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

mgr inż. Paula Nagel
Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski i steki. Tymczasem międzynarodowi eksperci zalecają, aby ograniczyć spożycie mięsa do pół kilograma tygodniowo, a ...
Czy istnieje „zdrowa” sól?

Czy istnieje „zdrowa” sól?

dr Anna Wojtasik
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a ...
Ryby – zdrowe czy szkodliwe?

Ryby – zdrowe czy szkodliwe?

Ze względu na dostępność Polski do morza, Polacy sięgają po ryby bałtyckie, natomiast z obawy przed zanieczyszczeniem metalami ciężkimi, istnieje potrzeba określenia równowagi pomiędzy korzyścią a ryzykiem wynikającym z ich ...
Elektrolity na lato

Elektrolity na lato

dr n. roln. Ewa Rychlik
Latem tracimy więcej wody, a wraz z nią elektrolity. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu bardzo ważne jest regularne ich uzupełnianie. Musimy pamiętać o piciu zwłaszcza wody mineralnej i o odpowiedniej diecie. Warto ...
Dla nastolatek na szczupłą sylwetkę – dieta DASH

Dla nastolatek na szczupłą sylwetkę – dieta DASH

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Już wiadomo, co jest dużą szansą dla nastolatek dla zachowania szczupłej sylwetki i uniknięcia nadwagi, a nawet otyłości bez stosowania głodówek, skomplikowanych i wymyślnych diet. Chcąc pomóc nastolatkom w zachowaniu zdrowia, ...
Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Ziemniak to ważna roślina uprawna na całym świecie. Przyczynia się do wzbogacania diety w kluczowe składniki odżywcze, przede wszystkim w witaminę C, potas i błonnik pokarmowy. Jest składnikiem prostych, smacznych i zdrowych ...
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)