Zasady zdrowego żywienia

Dlaczego gorzka czekolada, a nie błyszczący, czerwony lizak w kształcie serca?

Dlaczego gorzka czekolada, a nie błyszczący, czerwony lizak w kształcie serca?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Rośnie liczba danych naukowych o korzystnym dla zdrowia wpływie flawonoidów - związków występujących w surowcach roślinnych. Poszukuje się więc ich różnych źródeł w diecie. Zawiera je także czekolada gorzka. Czy warto ...
(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

mgr inż. Anna Taraszewska
Któż nie lubi słodyczy? Wszystkich nas w mniejszym lub większym stopniu pociąga słodki smak. Nic dziwnego, przecież już od urodzenia wykazujemy wysoką akceptację tego właśnie smaku, i to w przeciwieństwie do innych bodźców ...
Zanieczyszczenia w żywności – definicje i rodzaje zanieczyszczeń

Zanieczyszczenia w żywności – definicje i rodzaje zanieczyszczeń

mgr inż. Iwona Gielecińska
Rozwój przemysłu i rolnictwa, stosowanie różnego rodzaju substancji chemicznych w wielu dziedzinach współczesnego życia oraz inne źródła zanieczyszczenia środowiska przyczyniają się do wzrostu ryzyka zanieczyszczenia ...
Jak zwiększyć szanse na długie życie w zdrowiu?

Jak zwiększyć szanse na długie życie w zdrowiu?

dr n. roln. Ewa Rychlik
Żyjemy obecnie dłużej niż kilkadziesiąt lat temu. Często jednak dłuższemu życiu nie towarzyszy lepsze zdrowie. Poza tym przeciętne trwanie życia w Polsce jest nadal krótsze niż w wielu innych krajach. Czy jest szansa, ...
Czy mleko może być sojowe a ser tofu? Mleko roślinne czy raczej napój roślinny?

Czy mleko może być sojowe a ser tofu? Mleko roślinne czy raczej napój roślinny?

dr inż. Beata Przygoda
Wprowadzanie do obrotu i reklamowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego jako mleko lub przetwory mleczne jest niezgodne z prawem Unii Europejskiej.
Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? - przetwory zbożowe

Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? - przetwory zbożowe

mgr inż. Iwona Gielecińska
Na początku XXI w. naukowcy odkryli, że duże ilości akryloamidu – związku, o którym sądzono, że naturalnie nie występuje w żywności - znajdują się w produktach bogatych w węglowodany poddanych obróbce termicznej w ...
Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? - produkty ziemniaczane

Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? - produkty ziemniaczane

mgr inż. Iwona Gielecińska
Jeszcze jakiś czas temu sądzono, że akryloamid jest związkiem naturalnie nie występującym w żywności. Jednak w kwietniu 2002 r. Szwedzka Narodowa Agencja ds. Żywności wraz naukowcami z Uniwersytetu w Sztokholmie ...
Akryloamid w żywności – czy jest się czego obawiać?

Akryloamid w żywności – czy jest się czego obawiać?

mgr inż. Iwona Gielecińska
Akryloamid jest związkiem chemicznym o udokumentowanym - na zwierzętach i kulturach komórkowych - działaniu neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym. U ludzi działanie neurotoksyczne akryloamidu stwierdzano w kilku przypadkach ...
Małe wielkie siemię lniane

Małe wielkie siemię lniane

mgr inż. Emilia Kołodziejska
Znane jako domowe lekarstwo na problemy trawienne, siemię lniane ma dużo więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Dlaczego warto dodawać je do produktów i potraw?
Dieta fleksitariańska, czyli… elastyczny wegetarianizm

Dieta fleksitariańska, czyli… elastyczny wegetarianizm

mgr Klaudia Wiśniewska
Diety wegetariańskie w ostatnim czasie zdecydowanie zyskują na popularności. Istnieje również coraz więcej dowodów naukowych świadczących o tym, że ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia, a ...