Fakty i mity

Biały, brązowy, a może trzcinowy?

Biały, brązowy, a może trzcinowy?

mgr inż. Anna Taraszewska
Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak smak słodki, więc sięgamy po inne jego rodzaje – wierząc, że będą dla nas zdrowsze. W obiegowej opinii cukier trzcinowy czy brązowy ...
Suplementy diety – czy naprawdę powinniśmy je stosować?

Suplementy diety – czy naprawdę powinniśmy je stosować?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Ze statystyk sprzedaży suplementów diety wiadomo, że chętnie je kupujemy i spożywamy. W 2015 r. wg raportu PMR, firmy badającej rynek, wydaliśmy na nie ok. 3,5 mld zł, w 2020 r. wydamy ponad 5 miliardów zł. Czy rzeczywiście ...
Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt ...
Dieta wysokobiałkowa – korzyści i potencjalne zagrożenia

Dieta wysokobiałkowa – korzyści i potencjalne zagrożenia

dr n. med. Lucyna Pachocka
Diety wysokobiałkowe, np. dieta Dukana czy Atkinsa, mogą dawać szybkie efekty zmniejszenia masy ciała. Zwykle są one jednak krótkotrwałe. Natomiast dłuższe stosowanie podobnych diet wiąże się z wieloma zagrożeniami. Może np. ...
Co wiemy o zakwaszeniu organizmu?

Co wiemy o zakwaszeniu organizmu?

mgr Klaudia Wiśniewska
Brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci czy osłabienie odporności to często wymieniane objawy zakwaszenia organizmu. Lista dolegliwości jest zdecydowanie dłuższa i z ...
Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

dr n. med. Agnieszka Jarosz
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka ...
Grzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe i prozdrowotne

Grzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe i prozdrowotne

dr Anna Wojtasik
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby z ...
Suplementy diety a leki – czy są różnice?

Suplementy diety a leki – czy są różnice?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. I suplementy, i leki kupujemy w aptece, może się więc nam wydawać, że i jedne, i drugie leczą i zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i suplementów to trudny ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie aktualnej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.