Zasady zdrowego żywienia

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...
Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych

Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych

dr n. med. Magdalena Białkowska
Co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty jest otyły. Ze względów medycznych i ze względu na zagrożenie dla zdrowia wielu z nas powinno ograniczyć ilość codziennie spożywanej żywności. Jednak nie wolno bez konsultacji ze ...
Jakie kawy pijemy?

Jakie kawy pijemy?

dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Każdy konsument ma swoje preferencje, dotyczące walorów kawy, dlatego nie ma jednej, uniwersalnej metody na przygotowanie kawy „idealnej”.  Szacuje się, że w skali światowej wypija się dziennie 1,4 miliarda ...
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Białko jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Odgrywa bardzo ważną rolę w odżywianiu ludzi – m.in. wpływa na wzrost i rozwój młodych organizmów, uzupełniania naturalne ubytki, naprawia tkanki, przyspiesza ...
Wzdęcia i gazy – codzienny problem…

Wzdęcia i gazy – codzienny problem…

lek. med. Krzysztof Pol
Co robić, gdy męczą nas wzdęcia i nadmierne oddawanie gazów? Budzimy się z płaskim brzuchem, ale pod wieczór czujemy się jak wzdęty balon. Napięcie w brzuchu i przymus częstego oddawania gazów może być prawdziwą torturą ...
Zdrowe żywienie a praca zawodowa

Zdrowe żywienie a praca zawodowa

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy prawidłowe żywienie jest możliwe w dzisiejszym pędzie zawodowym? Otóż TAK. To kwestia dobrej organizacji, planowania posiłków i świadomości żywieniowej.
Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

mgr inż. Barbara Wojda
Żywność typu fast food stworzono z myślą o tanim i szybkim jedzeniu w wygodny sposób. Taka wygoda to oczywiście duża zaleta, ale nie możemy tracić z oczu wartości odżywczych. Tak naprawdę cena tego rodzaju żywności wydaje ...
Czy wędliny są zdrowe?

Czy wędliny są zdrowe?

mgr inż. Iwona Sajór
Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków do kanapek, bez których wiele osób nie wyobraża sobie swoich codziennych posiłków. Warto przy tym wiedzieć, jak ...
Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Czy dieta oparta na spożyciu jedynie soków jest skutecznym sposobem na redukcję masy ciała? Czy oczyści organizm i najważniejsze, czy pozwoli pokonać chorobę nowotworową? Zdecydowanie nie. Zaraz dowiemy się dlaczego.
Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Substancje chemiczne są wykorzystywane w procesie produkcji żywności, aby zapewnić sezonową dostępność i dobrą jakość produktów. Jednak pamiętajmy, że stosowanie nawozów czy pestycydów niesie ze sobą również ryzyko ...