Zasady zdrowego żywienia

Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Lekkie, zwiewne ubrania podczas lata uwidaczniają każde niedoskonałości sylwetki, a zwłaszcza oponkę na brzuchu. Nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również wzdęcia mogą być przyczyną widocznego brzucha, nawet u osoby o ...
Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Skorupiaki są cenionym i cennym elementem naszego menu. Cechują się nie tylko oryginalnym smakiem i zapachem, ale również niską zawartością tłuszczu i kalorii. W naszym kraju spożywamy głównie skorupiaki importowane, takie jak ...
Dynia - nie tylko na Halloween

Dynia - nie tylko na Halloween

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

Jogurty naturalne to produkty powstałe w procesie fermentacji mleka z wykorzystaniem żywych kultur bakterii jogurtowych z gatunków Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus. Jogurty produkowane są nie tylko z mleka, ale ...
Batat - ziemniak na słodko

Batat - ziemniak na słodko

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.
Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

mgr Klaudia Wiśniewska
Wakacje to okres, w którym spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. To również czas sprzyjający pieszym wycieczkom i długim wędrówkom. Myśląc o dłuższym pobycie poza miejscem zamieszkania często planujemy dokładnie to w ...
Burak i jego dobroczynne działanie

Burak i jego dobroczynne działanie

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Powinniśmy jeść go więcej, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go ...
Czy owoce mają pestycydy?

Czy owoce mają pestycydy?

Zgodnie z zaleceniami należy spożywać co najmniej 400 g/dziennie owoców i warzyw. Co w takim razie zrobić z pestycydami, które często w nich występują?
Maliny na zdrowie

Maliny na zdrowie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ...
Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

mgr Klaudia Wiśniewska mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Lato to czas wyjazdów i wylotów na wczasy, samochodowych wypraw, autokarowych wycieczek oraz pieszych wędrówek. Często więc wychodzimy z domu suto zaopatrzeni w prowiant na długie godziny, a może i dni. Zresztą, nawet idąc na ...