Zasady zdrowego żywienia

Aronia – cierpka jagoda na zdrowie

Aronia – cierpka jagoda na zdrowie

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz ubrudził nimi ubranie ten wie, jak ciężko pozbyć się plamy. Wynika to z ogromnej ilości prozdrowotnych ...
Arbuz - słodki krewny dyni

Arbuz - słodki krewny dyni

mgr inż. Maciej Ołtarzewski dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ
Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz daje nam nie tylko ukojenie podczas letnich upałów, ale przede wszystkim zastrzyk cennych witamin i ...
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Dieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dieta (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym na ...
Jarmuż - moc zielonego zdrowia

Jarmuż - moc zielonego zdrowia

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.
Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Lekkie, zwiewne ubrania podczas lata uwidaczniają każde niedoskonałości sylwetki, a zwłaszcza oponkę na brzuchu. Nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również wzdęcia mogą być przyczyną widocznego brzucha, nawet u osoby o ...
Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Skorupiaki są cenionym i cennym elementem naszego menu. Cechują się nie tylko oryginalnym smakiem i zapachem, ale również niską zawartością tłuszczu i kalorii. W naszym kraju spożywamy głównie skorupiaki importowane, takie jak ...
Dynia - nie tylko na Halloween

Dynia - nie tylko na Halloween

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

Jogurty naturalne to produkty powstałe w procesie fermentacji mleka z wykorzystaniem żywych kultur bakterii jogurtowych z gatunków Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus. Jogurty produkowane są nie tylko z mleka, ale ...
Batat - ziemniak na słodko

Batat - ziemniak na słodko

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.
Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

mgr Klaudia Wiśniewska
Wakacje to okres, w którym spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. To również czas sprzyjający pieszym wycieczkom i długim wędrówkom. Myśląc o dłuższym pobycie poza miejscem zamieszkania często planujemy dokładnie to w ...