Zasady zdrowego żywienia

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska dr inż. Bożena Wajszczyk
Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia  zgodnie z  wiekiem, stanem ...
Normy w praktyce

Normy w praktyce

Chcesz się dowiedzieć, ile potrzebujesz energii, białka, tłuszczów i węglowodanów? Czy potrzebne Ci są suplementy diety? Nasi eksperci opracowali broszury, które ułatwią Ci stosowanie norm żywienia w praktyce. Zachęcamy do ich ...
Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosujemy ją w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. ...
Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Coraz więcej osób decyduje się na świadome ograniczenie lub całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa. Niektórzy ze względu na światopogląd, inni w trosce o środowisko, czy w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby ...
Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś
Wzrost zaludnienia na świecie, a co za tym idzie rosnący popyt na żywność spowodował konieczność uprzemysłowienie rolnictwa, zarówno produkcji roślinnej jak i zwierzęcej. Zmieniający się klimat ma wpływ na bezpieczeństwo ...
Co jeść, by mieć zdrową cerę?

Co jeść, by mieć zdrową cerę?

Prawidłowo zbilansowana dieta dodatkowo wzbogacona w składniki korzystnie wpływające na stan skóry to doskonały sposób na piękną i zadbaną cerę, ale również metoda wspomagająca leczenie jej niedoskonałości np. trądziku.
Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Ewa Matczuk dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Śledząc medialne doniesienia czy też różnego rodzaju porady dietetyczne często można spotkać się z opinią, że należy spożywać owoce, najlepiej świeże, zaś unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w ...
Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska
W powszechnej opinii najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie – ale czy słusznie? Co najlepiej jeść na śniadanie, aby było ono smaczne, zdrowe i pożywne? Poniżej kilka najważniejszych faktów na temat ...
Czy słodycze mogą być zdrowe?

Czy słodycze mogą być zdrowe?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Słodycze raw – surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy czy ciast. Słodkości te oparte na naturalnych produktach, bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla ...
Jod w diecie – jak uniknąć niedoboru?

Jod w diecie – jak uniknąć niedoboru?

Jod to istotny pierwiastek dla zdrowia. W Polsce jesteśmy szczególnie narażeni na jego niedobory, stąd obligatoryjne jodowanie soli. Gdzie jeszcze znaleźć ten cenny pierwiastek?