Zasady zdrowego żywienia

Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób - w tym lekarzy - bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja ...
Czy wędliny są zdrowe?

Czy wędliny są zdrowe?

mgr inż. Iwona Sajór
Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków do kanapek, bez których wiele osób nie wyobraża sobie swoich codziennych posiłków. Warto przy tym wiedzieć, jak ...
Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Czy dieta oparta na spożyciu jedynie soków jest skutecznym sposobem na redukcję masy ciała? Czy oczyści organizm i najważniejsze, czy pozwoli pokonać chorobę nowotworową? Zdecydowanie nie. Zaraz dowiemy się dlaczego.
Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Substancje chemiczne są wykorzystywane w procesie produkcji żywności, aby zapewnić sezonową dostępność i dobrą jakość produktów. Jednak pamiętajmy, że stosowanie nawozów czy pestycydów niesie ze sobą również ryzyko ...
Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

mgr inż. Barbara Wojda
Utrwalanie mleka metodą fermentacji mlekowej było znane od wieków. Dzięki temu otrzymujemy ukwaszone mleko, jogurty, kefiry, maślanki i sery, które wzbogacają naszą codzienną dietę. Zawierają one też kultury bakterii, które ...
Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

mgr inż. Barbara Wojda
Asortyment przetworów mlecznych dostępnych w sklepach jest tak szeroki, że nabiałowe lady chłodnicze niemal uginają się pod obfitością opakowań – mieniących się kolorami serków i jogurtów, czy wyróżniających się ...
Aronia – cierpka jagoda na zdrowie

Aronia – cierpka jagoda na zdrowie

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz ubrudził nimi ubranie ten wie, jak ciężko pozbyć się plamy. Wynika to z ogromnej ilości prozdrowotnych ...
Arbuz - słodki krewny dyni

Arbuz - słodki krewny dyni

mgr inż. Maciej Ołtarzewski dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ
Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz daje nam nie tylko ukojenie podczas letnich upałów, ale przede wszystkim zastrzyk cennych witamin i ...
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Dieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dieta (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym na ...
Jarmuż - moc zielonego zdrowia

Jarmuż - moc zielonego zdrowia

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.