Zasady zdrowego żywienia

Dobry nawyk – nie marnuj żywności

Dobry nawyk – nie marnuj żywności

mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabiera szczególnego znaczenia teraz, kiedy z ...
Olej konopny – czy warto stosować?

Olej konopny – czy warto stosować?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych zwanych również włóknistymi (Cannabis sativa L.). Zgodnie z definicją zawartą w Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii, konopie włókniste, z których pozyskiwany jest olej ...
Czy warto pić napoje roślinne?

Czy warto pić napoje roślinne?

mgr inż. Paula Nagel
Mleka roślinne, a tak naprawdę napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian. Czy są wartościowe pod względem żywieniowym i są faktycznie dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy tylko doświadczenie, kompetencje, warunki pracy mają wpływ na efektywność pracownika? Otóż sposób żywienia warunkujący jednocześnie stan zdrowia to równie istotny element mający wpływ na wyniki w pracy.
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych ...
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...
Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — ...
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest ...
Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...
Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Zgodnie z najprostszą definicją, podana przez FAO, bezpieczeństwo żywności odnosi się do zapewnienia, że żywność nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy jest przygotowywana i/lub spożywana zgodnie z przeznaczeniem. Dostęp do ...