Zasady zdrowego żywienia

Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych

Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych

dr n. med. Magdalena Białkowska
Co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty jest otyły. Ze względów medycznych i ze względu na zagrożenie dla zdrowia wielu z nas powinno ograniczyć ilość codziennie spożywanej żywności. Jednak nie wolno bez konsultacji ze ...
Czy nadciśnienie wyklucza kawę?

Czy nadciśnienie wyklucza kawę?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Często spotykamy się z opinią, że osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny pić kawy. Czy rzeczywiście 10 mln Polaków chorych na nadciśnienie musi być pozbawionych korzystnych dla zdrowia właściwości oraz smakowych walorów ...
Jakie kawy pijemy?

Jakie kawy pijemy?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Każdy konsument ma swoje preferencje, dotyczące walorów kawy, dlatego nie ma jednej, uniwersalnej metody na przygotowanie kawy „idealnej”.  Szacuje się, że w skali światowej wypija się dziennie 1,4 miliarda ...
Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
– Panie Profesorze, najpierw IŻŻ umieścił kawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a teraz nazwał Pan kawę wschodzącą gwiazdą profilaktyki chorób. Kawa to zatem niebagatelny czynnik naszej diety?
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Białko jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Odgrywa bardzo ważną rolę w odżywianiu ludzi – m.in. wpływa na wzrost i rozwój młodych organizmów, uzupełniania naturalne ubytki, naprawia tkanki, przyspiesza ...
Wzdęcia i gazy – codzienny problem…

Wzdęcia i gazy – codzienny problem…

lek. med. Krzysztof Pol
Co robić, gdy męczą nas wzdęcia i nadmierne oddawanie gazów? Budzimy się z płaskim brzuchem, ale pod wieczór czujemy się jak wzdęty balon. Napięcie w brzuchu i przymus częstego oddawania gazów może być prawdziwą torturą ...
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...
Zdrowe żywienie a praca zawodowa

Zdrowe żywienie a praca zawodowa

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy prawidłowe żywienie jest możliwe w dzisiejszym pędzie zawodowym? Otóż TAK. To kwestia dobrej organizacji, planowania posiłków i świadomości żywieniowej.
Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

mgr inż. Barbara Wojda
Żywność typu fast food stworzono z myślą o tanim i szybkim jedzeniu w wygodny sposób. Taka wygoda to oczywiście duża zaleta, ale nie możemy tracić z oczu wartości odżywczych. Tak naprawdę cena tego rodzaju żywności wydaje ...
Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób - w tym lekarzy - bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja ...