Zasady zdrowego żywienia

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nadwaga i otyłość coraz częściej określane są epidemią XXI wieku. Jest to problem globalny dotyczący nie tylko dorosłych, ale również populacji w wieku rozwojowym. Niepokojący jest dynamiczny przyrost odsetka dzieci i ...
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest ...
Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

mgr inż. Barbara Wojda
Napoje izotoniczne uzupełniają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, napoje energetyczne zaś pobudzają i zwiększają możliwości organizmu do intensywnego wysiłku.
Zdrowe zasady dla zdrowych kości

Zdrowe zasady dla zdrowych kości

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy wiesz, że szczytowa masa kostna budowana jest do 30 roku życia? W kolejnych dekadach życia czynniki żywieniowe i stylu życia mają kluczowe znaczenia dla utrzymania tej szczytowej masy kostnej lub jej fizjologicznego spadku. Zatem ...
Topinambur - bulwiasty słonecznik

Topinambur - bulwiasty słonecznik

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Topinambur to mało znane warzywo, wciąż rzadko goszczące w naszej kuchni. Ten krewny słonecznika jest wartościowym zamiennikiem ziemniaka. Jego spożywanie wpływa korzystnie na poprawę ciśnienia tętniczego krwi.
Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych

Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych

dr n. med. Magdalena Białkowska
Co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty jest otyły. Ze względów medycznych i ze względu na zagrożenie dla zdrowia wielu z nas powinno ograniczyć ilość codziennie spożywanej żywności. Jednak nie wolno bez konsultacji ze ...
Czy nadciśnienie wyklucza kawę?

Czy nadciśnienie wyklucza kawę?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Często spotykamy się z opinią, że osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny pić kawy. Czy rzeczywiście 10 mln Polaków chorych na nadciśnienie musi być pozbawionych korzystnych dla zdrowia właściwości oraz smakowych walorów ...
Jakie kawy pijemy?

Jakie kawy pijemy?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Każdy konsument ma swoje preferencje, dotyczące walorów kawy, dlatego nie ma jednej, uniwersalnej metody na przygotowanie kawy „idealnej”.  Szacuje się, że w skali światowej wypija się dziennie 1,4 miliarda ...
Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
– Panie Profesorze, najpierw IŻŻ umieścił kawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a teraz nazwał Pan kawę wschodzącą gwiazdą profilaktyki chorób. Kawa to zatem niebagatelny czynnik naszej diety?
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Białko jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Odgrywa bardzo ważną rolę w odżywianiu ludzi – m.in. wpływa na wzrost i rozwój młodych organizmów, uzupełniania naturalne ubytki, naprawia tkanki, przyspiesza ...