Zasady zdrowego żywienia

Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — ...
Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

mgr inż. Anna Taraszewska
Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych i zasugerowali, że stanie się ona jedną z najważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Po ponad 40 latach ...
Jak jeść podczas świąt, by czuć się dobrze w swoim ciele

Jak jeść podczas świąt, by czuć się dobrze w swoim ciele

mgr Paulina Pawełczyk
Święta to dla wielu z nas mocno wyczekiwany, ale też stresujący czas. Zazwyczaj kojarzą się z miłą atmosferą, spędzaniem czasu w gronie najbliższych, prezentami pod choinką i z dużą ilością pysznego jedzenia. I właśnie to ...
Czy można zastąpić kawę?

Czy można zastąpić kawę?

mgr inż. Iwona Sajór
Dla prawdziwych fanów kawy na to pytanie jest tylko jedna możliwa odpowiedź – nie można! Bo jaki inny napój o poranku potrafi otworzyć oczy samym aromatem rozchodzącym się po mieszkaniu?
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

mgr inż. Anna Taraszewska
Profilaktyka nadmiernej masy ciała wśród dzieci i młodzieży wymaga działania wielokierunkowego i współpracy przedstawicieli różnych środowisk zaangażowanych w opiekę nad dziećmi i młodzieżą. W Europejskim Planie ...
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nadwaga i otyłość coraz częściej określane są epidemią XXI wieku. Jest to problem globalny dotyczący nie tylko dorosłych, ale również populacji w wieku rozwojowym. Niepokojący jest dynamiczny przyrost odsetka dzieci i ...
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest ...
Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

mgr inż. Barbara Wojda
Napoje izotoniczne uzupełniają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, napoje energetyczne zaś pobudzają i zwiększają możliwości organizmu do intensywnego wysiłku.
Zdrowe zasady dla zdrowych kości

Zdrowe zasady dla zdrowych kości

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy wiesz, że szczytowa masa kostna budowana jest do 30 roku życia? W kolejnych dekadach życia czynniki żywieniowe i stylu życia mają kluczowe znaczenia dla utrzymania tej szczytowej masy kostnej lub jej fizjologicznego spadku. Zatem ...
Topinambur - bulwiasty słonecznik

Topinambur - bulwiasty słonecznik

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Topinambur to mało znane warzywo, wciąż rzadko goszczące w naszej kuchni. Ten krewny słonecznika jest wartościowym zamiennikiem ziemniaka. Jego spożywanie wpływa korzystnie na poprawę ciśnienia tętniczego krwi.