Zasady zdrowego żywienia

Domowe napoje dla zdrowia

Domowe napoje dla zdrowia

mgr Justyna Kowalska-Bąbik
W czasie epidemii niezwykle ważne jest dbanie o swoje zdrowie - nie tylko poprzez unikanie skupisk ludzi, czy częste mycie rąk ale również poprzez wzmacnianie organizmu dzięki prawidłowemu żywieniu i aktywności fizycznej. W tym ...
Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Przestrzeganie zasad higieny, zachowanie odpowiedniego dystansu w kontaktach z innymi ludźmi i izolacja od osób z objawami chorobowymi to główne działania w ramach profilaktyki zakażeń koronawirusem wywołującym COVID-19. W ...
Odżywianie całej rodziny w czasie epidemii

Odżywianie całej rodziny w czasie epidemii

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Co jeść aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa? To ważne pytania zwłaszcza w okresie naturalnego, wczesnowiosennego spadku odporności oraz ogarniającego nas, czasami podświadomie, stresu ...
Dobry nawyk – nie marnuj żywności

Dobry nawyk – nie marnuj żywności

mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabiera szczególnego znaczenia teraz, kiedy z ...
Olej konopny – czy warto stosować?

Olej konopny – czy warto stosować?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych zwanych również włóknistymi (Cannabis sativa L.). Zgodnie z definicją zawartą w Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii, konopie włókniste, z których pozyskiwany jest olej ...
Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy tylko doświadczenie, kompetencje, warunki pracy mają wpływ na efektywność pracownika? Otóż sposób żywienia warunkujący jednocześnie stan zdrowia to równie istotny element mający wpływ na wyniki w pracy.
Zostań w domu i gotuj z rodziną…

Zostań w domu i gotuj z rodziną…

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
W czasie obecnej pandemii koronawirusa, kiedy jesteśmy w domu z rodziną, zastanawiamy się jak wykorzystać ten szczególny dla wszystkich czas. Może właśnie teraz warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowywanie posiłków....
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...
Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...
Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Zgodnie z najprostszą definicją, podana przez FAO, bezpieczeństwo żywności odnosi się do zapewnienia, że żywność nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy jest przygotowywana i/lub spożywana zgodnie z przeznaczeniem. Dostęp do ...