Zasady zdrowego żywienia

Błonnik – cudowny regulator

Błonnik – cudowny regulator

mgr inż. Anna Taraszewska
Błonnik pokarmowy jest tym składnikiem naszej diety, który przez lata uważany był za substancję zbędną i obojętną dla zdrowia, mimo że już Hipokrates – ojciec medycyny – twierdził, że pieczywo razowe, będące ...
Jak nie marnować żywności, czyli porządek w kuchennych szafkach

Jak nie marnować żywności, czyli porządek w kuchennych szafkach

mgr inż. Bogumiła Krygier
Ponad 7 mln ton żywności trafia rocznie w Polsce na śmietniki. Wyrzucamy nie tylko resztki pozostałe z posiłków, lecz także zepsute lub przeterminowane owoce, warzywa i pieczywo. Jak tego uniknąć?
Nie marnuj żywności. Przed zakupami sprawdź, co masz w lodówce

Nie marnuj żywności. Przed zakupami sprawdź, co masz w lodówce

mgr inż. Bogumiła Krygier
Zanim wyjdziemy po zakupy, sprawdźmy zawartość lodówki. Nie zawsze bowiem pamiętamy, jakie mamy w niej zapasy żywności. Warto też wiedzieć, w jaki sposób zadbać o produkty, które przechowujemy w lodówce, żeby odżywiać się ...
Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

mgr inż. Anna Taraszewska
Warzywa i owoce to niezwykle istotna grupa produktów w naszej codziennej diecie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest zjadanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie (bez ziemniaków i innych bulw ...
Nowe zboża bezglutenowe

Nowe zboża bezglutenowe

dr Anna Wojtasik
Naturalnie bezglutenowe rośliny (zboża rzekome, pseudozboża), takie jak proso, sorgo, amarantus (szarłat), komosa ryżowa (quinoa), ryż dziki, teff (miłka abisyńska) i inne w coraz większym stopniu wykorzystywane są jako ...
Słodzone napoje gazowane – dlaczego warto ich unikać

Słodzone napoje gazowane – dlaczego warto ich unikać

dr n. roln. Ewa Rychlik
Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia, a nawet wyeliminowanie z diety słodzonych napojów gazowanych. Co można zyskać, stosując się do tych zaleceń? Wiele – nie chodzi tylko o szczupłą sylwetkę. 
Białko w żółtku, czyli wartość odżywcza jaj

Białko w żółtku, czyli wartość odżywcza jaj

mgr inż. Wojciech Kłys
Jaja uważane były za bardzo odżywcze i zdrowe. Później, z powodu obecności cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ostatnie badania wykazują jednak, że spożycie jaj przez zdrowego człowieka może przynieść wiele korzyści dla ...
Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

dr Anna Wojtasik
Mleko i produkty mleczne stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B2). Do grupy ...
Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

dr Anna Wojtasik prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to grupa związków występujących w żywności. Stanowi niejednorodną chemicznie frakcję, składającą się z wielu różnych substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, ...
Pijemy wodę - ile i jak?

Pijemy wodę - ile i jak?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Ilość płynów, jaką dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu doby, wpływa na funkcjonowanie naszego ciała i umysłu.