Zasady zdrowego żywienia

Zostań w domu i gotuj z rodziną…

Zostań w domu i gotuj z rodziną…

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
W czasie obecnej pandemii koronawirusa, kiedy jesteśmy w domu z rodziną, zastanawiamy się jak wykorzystać ten szczególny dla wszystkich czas. Może właśnie teraz warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowywanie posiłków....
Dobry nawyk – nie marnuj żywności

Dobry nawyk – nie marnuj żywności

mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabiera szczególnego znaczenia teraz, kiedy z ...
Olej konopny – czy warto stosować?

Olej konopny – czy warto stosować?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych zwanych również włóknistymi (Cannabis sativa L.). Zgodnie z definicją zawartą w Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii, konopie włókniste, z których pozyskiwany jest olej ...
Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy tylko doświadczenie, kompetencje, warunki pracy mają wpływ na efektywność pracownika? Otóż sposób żywienia warunkujący jednocześnie stan zdrowia to równie istotny element mający wpływ na wyniki w pracy.
Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...
Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Zgodnie z najprostszą definicją, podana przez FAO, bezpieczeństwo żywności odnosi się do zapewnienia, że żywność nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy jest przygotowywana i/lub spożywana zgodnie z przeznaczeniem. Dostęp do ...
Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska dr inż. Bożena Wajszczyk
Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia  zgodnie z  wiekiem, stanem ...
Normy w praktyce

Normy w praktyce

Chcesz się dowiedzieć, ile potrzebujesz energii, białka, tłuszczów i węglowodanów? Czy potrzebne Ci są suplementy diety? Nasi eksperci opracowali broszury, które ułatwią Ci stosowanie norm żywienia w praktyce. Zachęcamy do ich ...
Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosujemy ją w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. ...
Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Coraz więcej osób decyduje się na świadome ograniczenie lub całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa. Niektórzy ze względu na światopogląd, inni w trosce o środowisko, czy w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby ...