Zasady zdrowego żywienia

Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?

Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?

mgr inż. Beata Dłużniewska
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego (np. ciąża), klimatu, w którym żyjemy, a także od uwarunkowań genetycznych oraz warunków bytowania i trybu ...
Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — ...
Jak jeść podczas świąt, by czuć się dobrze w swoim ciele

Jak jeść podczas świąt, by czuć się dobrze w swoim ciele

mgr Paulina Pawełczyk
Święta to dla wielu z nas mocno wyczekiwany, ale też stresujący czas. Zazwyczaj kojarzą się z miłą atmosferą, spędzaniem czasu w gronie najbliższych, prezentami pod choinką i z dużą ilością pysznego jedzenia. I właśnie to ...
Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

mgr inż. Anna Taraszewska
Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych i zasugerowali, że stanie się ona jedną z najważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Po ponad 40 latach ...
Czy można zastąpić kawę?

Czy można zastąpić kawę?

mgr inż. Iwona Sajór
Dla prawdziwych fanów kawy na to pytanie jest tylko jedna możliwa odpowiedź – nie można! Bo jaki inny napój o poranku potrafi otworzyć oczy samym aromatem rozchodzącym się po mieszkaniu?
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

mgr inż. Anna Taraszewska
Profilaktyka nadmiernej masy ciała wśród dzieci i młodzieży wymaga działania wielokierunkowego i współpracy przedstawicieli różnych środowisk zaangażowanych w opiekę nad dziećmi i młodzieżą. W Europejskim Planie ...
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nadwaga i otyłość coraz częściej określane są epidemią XXI wieku. Jest to problem globalny dotyczący nie tylko dorosłych, ale również populacji w wieku rozwojowym. Niepokojący jest dynamiczny przyrost odsetka dzieci i ...
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest ...
Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

mgr inż. Barbara Wojda
Napoje izotoniczne uzupełniają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, napoje energetyczne zaś pobudzają i zwiększają możliwości organizmu do intensywnego wysiłku.
Zdrowe zasady dla zdrowych kości

Zdrowe zasady dla zdrowych kości

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy wiesz, że szczytowa masa kostna budowana jest do 30 roku życia? W kolejnych dekadach życia czynniki żywieniowe i stylu życia mają kluczowe znaczenia dla utrzymania tej szczytowej masy kostnej lub jej fizjologicznego spadku. Zatem ...