Zasady zdrowego żywienia

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Sezonowość w sposobie żywienia wiąże się z wahaniami w dostarczaniu witamin do naszych organizmów. Szczególnie duże różnice między sezonem letnim i zimowym, występują w przypadku witaminy D. Stężenia tej witaminy w surowicy ...
Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?

Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?

mgr inż. Beata Dłużniewska
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego (np. ciąża), klimatu, w którym żyjemy, a także od uwarunkowań genetycznych oraz warunków bytowania i trybu ...
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...
Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — ...
Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

mgr inż. Anna Taraszewska
Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych i zasugerowali, że stanie się ona jedną z najważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Po ponad 40 latach ...
Jak jeść podczas świąt, by czuć się dobrze w swoim ciele

Jak jeść podczas świąt, by czuć się dobrze w swoim ciele

mgr Paulina Pawełczyk
Święta to dla wielu z nas mocno wyczekiwany, ale też stresujący czas. Zazwyczaj kojarzą się z miłą atmosferą, spędzaniem czasu w gronie najbliższych, prezentami pod choinką i z dużą ilością pysznego jedzenia. I właśnie to ...
Czy można zastąpić kawę?

Czy można zastąpić kawę?

mgr inż. Iwona Sajór
Dla prawdziwych fanów kawy na to pytanie jest tylko jedna możliwa odpowiedź – nie można! Bo jaki inny napój o poranku potrafi otworzyć oczy samym aromatem rozchodzącym się po mieszkaniu?
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

mgr inż. Anna Taraszewska
Profilaktyka nadmiernej masy ciała wśród dzieci i młodzieży wymaga działania wielokierunkowego i współpracy przedstawicieli różnych środowisk zaangażowanych w opiekę nad dziećmi i młodzieżą. W Europejskim Planie ...