Zasady zdrowego żywienia

Pokarm przyjazny dla jelit - pod względem równowagi mikrobiologicznej

Pokarm przyjazny dla jelit - pod względem równowagi mikrobiologicznej

Rośnie wśród nas świadomość na temat zdrowego odżywiania. To dzięki zespołowi mikroorganizmów, głównie bakteriom zasiedlającym jelito (mikrobiota jelitowa), możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Do ...
Czy warto pić napoje roślinne?

Czy warto pić napoje roślinne?

mgr inż. Paula Nagel
Mleka roślinne, a tak naprawdę napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian. Czy są wartościowe pod względem żywieniowym i są faktycznie dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Wraz z postępem cywilizacyjnym nasz styl życia - dorosłych, dzieci, młodzieży zmienia się - niestety nie zawsze na lepsze, co ma swoje konsekwencje również w odniesieniu do zdrowia. Stąd też wiedza o żywieniu człowieka i ...
Czy można jeść po 18-tej?

Czy można jeść po 18-tej?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych ...
Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Sezonowość w sposobie żywienia wiąże się z wahaniami w dostarczaniu witamin do naszych organizmów. Szczególnie duże różnice między sezonem letnim i zimowym, występują w przypadku witaminy D. Stężenia tej witaminy w surowicy ...
Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?

Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?

mgr inż. Beata Dłużniewska
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego (np. ciąża), klimatu, w którym żyjemy, a także od uwarunkowań genetycznych oraz warunków bytowania i trybu ...
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...