Zasady zdrowego żywienia

Otyłość i nadwaga - dlaczego wciąż przegrywamy?

Otyłość i nadwaga - dlaczego wciąż przegrywamy?

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że w 2006 roku na konferencji Ministrów Zdrowia w Stambule, ...
Ranking diet 2019 – trzy królowe

Ranking diet 2019 – trzy królowe

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Wybitni eksperci z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki od 9 lat analizują różne diety i na początku każdego roku przygotowują ranking diet najlepszych pod względem zdrowotnym, który jest publikowany na platformie ...
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia wraz z 10 zasadami i komentarzami jest prostym, krótkim i zwięzłym sposobem przedstawienia zasad prawidłowego żywienia i najważniejszych elementów stylu życia, których realizacja ...
Pokarm przyjazny dla jelit - pod względem równowagi mikrobiologicznej

Pokarm przyjazny dla jelit - pod względem równowagi mikrobiologicznej

Rośnie wśród nas świadomość na temat zdrowego odżywiania. To dzięki zespołowi mikroorganizmów, głównie bakteriom zasiedlającym jelito (mikrobiota jelitowa), możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Do ...
Czy warto pić napoje roślinne?

Czy warto pić napoje roślinne?

mgr inż. Paula Nagel
Mleka roślinne, a tak naprawdę napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian. Czy są wartościowe pod względem żywieniowym i są faktycznie dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Wraz z postępem cywilizacyjnym nasz styl życia - dorosłych, dzieci, młodzieży zmienia się - niestety nie zawsze na lepsze, co ma swoje konsekwencje również w odniesieniu do zdrowia. Stąd też wiedza o żywieniu człowieka i ...
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych ...
Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób - w tym lekarzy - bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja ...
Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Sezonowość w sposobie żywienia wiąże się z wahaniami w dostarczaniu witamin do naszych organizmów. Szczególnie duże różnice między sezonem letnim i zimowym, występują w przypadku witaminy D. Stężenia tej witaminy w surowicy ...