Zasady zdrowego żywienia

Kwercetyna – ważny składnik naszej diety

Kwercetyna – ważny składnik naszej diety

dr inż. Bożena Wajszczyk
Kwercetyna należy do bardzo licznej i różnorodnej grupy związków pochodzenia roślinnego zwanej flawonoidami, w skład której wchodzi około 8000 związków o różnej budowie i właściwościach. Ze względu na ich budowę ...
Tajemnicze kwasy CLA

Tajemnicze kwasy CLA

dr inż. Bożena Wajszczyk
CLA to grupa kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w mięsie wołowym i mleku. Oprócz właściwości antynowotworowych mają także inne korzystne dla naszego zdrowia działanie.
Pełne ziarno – pełne zdrowie

Pełne ziarno – pełne zdrowie

mgr inż. Anna Taraszewska
Dietetycy zalecają, żebyśmy spożywali produkty zbożowe kilka razy dziennie, co w praktyce oznacza, że w każdym posiłku powinien znaleźć się jakiś produkt zbożowy.
Kasza – dobra nasza

Kasza – dobra nasza

mgr inż. Anna Taraszewska
Dietetycy zalecają, by każdy z nas 5-6 razy dziennie spożywał różne produkty zbożowe. Oznacza to, że praktycznie w każdym posiłku powinien znaleźć się jakiś produkt zbożowy. Grupa produktów zbożowych jest bardzo ...
Błonnik – cudowny regulator

Błonnik – cudowny regulator

mgr inż. Anna Taraszewska
Błonnik pokarmowy jest tym składnikiem naszej diety, który przez lata uważany był za substancję zbędną i obojętną dla zdrowia, mimo że już Hipokrates – ojciec medycyny – twierdził, że pieczywo razowe, będące ...
Jak nie marnować żywności, czyli porządek w kuchennych szafkach

Jak nie marnować żywności, czyli porządek w kuchennych szafkach

mgr inż. Bogumiła Krygier
Ponad 7 mln ton żywności trafia rocznie w Polsce na śmietniki. Wyrzucamy nie tylko resztki pozostałe z posiłków, lecz także zepsute lub przeterminowane owoce, warzywa i pieczywo. Jak tego uniknąć?
Nie marnuj żywności. Przed zakupami sprawdź, co masz w lodówce

Nie marnuj żywności. Przed zakupami sprawdź, co masz w lodówce

mgr inż. Bogumiła Krygier
Zanim wyjdziemy po zakupy, sprawdźmy zawartość lodówki. Nie zawsze bowiem pamiętamy, jakie mamy w niej zapasy żywności. Warto też wiedzieć, w jaki sposób zadbać o produkty, które przechowujemy w lodówce, żeby odżywiać się ...
Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

mgr inż. Anna Taraszewska
Warzywa i owoce to niezwykle istotna grupa produktów w naszej codziennej diecie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest zjadanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie (bez ziemniaków i innych bulw ...
Nowe zboża bezglutenowe

Nowe zboża bezglutenowe

dr Anna Wojtasik
Naturalnie bezglutenowe rośliny (zboża rzekome, pseudozboża), takie jak proso, sorgo, amarantus (szarłat), komosa ryżowa (quinoa), ryż dziki, teff (miłka abisyńska) i inne w coraz większym stopniu wykorzystywane są jako ...
Słodzone napoje gazowane – dlaczego warto ich unikać

Słodzone napoje gazowane – dlaczego warto ich unikać

dr n. roln. Ewa Rychlik
Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia, a nawet wyeliminowanie z diety słodzonych napojów gazowanych. Co można zyskać, stosując się do tych zaleceń? Wiele – nie chodzi tylko o szczupłą sylwetkę.