Zasady zdrowego żywienia

Kalorie, czyli wartość energetyczna

Kalorie, czyli wartość energetyczna

dr Anna Wojtasik
W kilokaloriach wyrażana jest wartość energetyczna produktu. Wynika ona głównie z zawartości w nim tłuszczu, węglowodanów, białka i błonnika. Najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym jest tłuszcz. Różne produkty mogą ...
Tłuszcz - co trzeba o nim wiedzieć

Tłuszcz - co trzeba o nim wiedzieć

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym jest tłuszcz? Jakie są różnice między tłuszczami zwierzęcymi a roślinnymi? Ile tłuszczów dziennie pownniśmy spożywać?
Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

dr Anna Wojtasik
To nie tylko cukier, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty, to także inne substancje dodawane do produktów lub występujące w nich naturalnie. Zobaczmy, dlaczego nie powinniśmy spożywać cukrów w nadmiarze? Jakie jest ...
Co warto wiedzieć o… produktach zbożowych

Co warto wiedzieć o… produktach zbożowych

Informacje o wartości odżywczej i energetycznej oraz o zawartości błonnika w produktach zbożowych.
Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz mgr inż. Wojciech Kłys
Tłuszcze są podstawowym źródłem energii dla człowieka. Ale nie tylko. Ułatwiają odczuwanie smaku i nadają pożądaną konsystencję produktom, dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) i pełnią szereg jeszcze ...
Co warto wiedzieć o… warzywach, owocach i przetworach

Co warto wiedzieć o… warzywach, owocach i przetworach

dr inż. Beata Przygoda
Informacje o wartości odżywczej i energetycznej oraz o zawartości witamin i minerałów w warzywach, owocach i przetworach.
Napoje energetyzujące

Napoje energetyzujące

mgr inż. Wojciech Kłys
Napoje energetyzujące, zawierające taurynę, po raz pierwszy zostały wprowadzone do sprzedaży w Japonii w roku 1963, w Europie zaś napoje te pojawiły się na początku lat dziewięćdziesiątych. Początkowo były stosowane głównie ...