Zasady zdrowego żywienia

Kawa - jako prozdrowotny element diety

Kawa - jako prozdrowotny element diety

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Picie kawy od wielu lat jest przedmiotem dyskusji nad jej wpływem na zdrowie. Po wielu latach panowania poglądu, że picie kawy prowadzi do nadciśnienia, czy chorób serca ostatnie dziesięciolecie dostarczyło wielu przeciwstawnych ...
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

mgr inż. Ewa Matczuk
Witaminy to substancje niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są one zwykle potrzebne w niewielkich ilościach w pożywieniu w celu regulowania i wspierania reakcji chemicznych zachodzących w organizmie....
Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

mgr inż. Ewa Matczuk dr inż. Beata Przygoda
Witaminy to substancje niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Regulują i wspieraą reakcje chemiczne w organizmie. Odkrycie witamin i udowodnienie ich roli w odżywianiu człowieka nastąpiło na ...
Woda - niezbędny składnik diety

Woda - niezbędny składnik diety

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Woda nie jest zaliczana do składników odżywczych, ale jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, stanowi 50-80% masy ciała. W  związku z tym zasoby wodne organizmu muszą być stale uzupełniane, ...
Zawartość soli w produktach spożywczych

Zawartość soli w produktach spożywczych

dr Anna Wojtasik
Sól (chlorek sodu, NaCl) od niepamiętnych czasów jest składnikiem diety człowieka. Przez cały ten okres jej rola i znaczenie w żywieniu człowieka nie uległy istotnym zmianom. Sól jest  bowiem najtańszym i bardzo skutecznym ...
Kalorie, czyli wartość energetyczna

Kalorie, czyli wartość energetyczna

dr Anna Wojtasik
W kilokaloriach wyrażana jest wartość energetyczna produktu. Wynika ona głównie z zawartości w nim tłuszczu, węglowodanów, białka i błonnika. Najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym jest tłuszcz. Różne produkty mogą ...
Tłuszcz - co trzeba o nim wiedzieć

Tłuszcz - co trzeba o nim wiedzieć

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym jest tłuszcz? Jakie są różnice między tłuszczami zwierzęcymi a roślinnymi? Ile tłuszczów dziennie pownniśmy spożywać?
Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

dr Anna Wojtasik
To nie tylko cukier, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty, to także inne substancje dodawane do produktów lub występujące w nich naturalnie. Zobaczmy, dlaczego nie powinniśmy spożywać cukrów w nadmiarze? Jakie jest ...
Co warto wiedzieć o… produktach zbożowych

Co warto wiedzieć o… produktach zbożowych

Informacje o wartości odżywczej i energetycznej oraz o zawartości błonnika w produktach zbożowych.
Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz mgr inż. Wojciech Kłys
Tłuszcze są podstawowym źródłem energii dla człowieka. Ale nie tylko. Ułatwiają odczuwanie smaku i nadają pożądaną konsystencję produktom, dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) i pełnią szereg jeszcze ...