Zasady zdrowego żywienia

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci ...
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?

Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio dyskutowana jest rola tłuszczów i węglowodanów w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, a zwłaszcza chorób układu krążenia. Czy wytyczne dotyczące zaleceń dietetycznych mogą ulec zmianie po opublikowaniu ...
Czy można jeść po 18-tej?

Czy można jeść po 18-tej?

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych ...
Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...
Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

Czy witamina D potrzebna jest w sezonie zimowym?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Sezonowość w sposobie żywienia wiąże się z wahaniami w dostarczaniu witamin do naszych organizmów. Szczególnie duże różnice między sezonem letnim i zimowym, występują w przypadku witaminy D. Stężenia tej witaminy w surowicy ...
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.