
Sylwestrowe szaleństwo bez dodatkowych kilogramów? Przepisy na proste, zdrowe i lekkie przekąski pomogą wejść w Nowy Rok zdrowo i z przytupem. Idealne do wypróbowania przez wszystkich, którzy w tę wyjątkową noc chcą się świetnie bawić bez zamartwiania spożywanymi kaloriami.
Dla wielu osób impreza sylwestrowa to dylemat żywieniowy – jeść czy nie jeść? A jeśli jeść, to co wybrać? Typowe przekąski jak chipsy, paluszki, słone orzeszki czy wafelki i ciasteczka nieodłącznie kojarzą się nam z imprezowym menu. Ale czy właśnie tak zastawiony stół musi być podstawą tej wyjątkowej nocy? Absolutnie NIE! Schemat naszego dietetycznego działania zależy od formy, jaką przybierze ten wieczór – idziemy na imprezę zorganizowaną czy imprezę organizujemy na własną rękę.
Poniżej kilka reguł, które pomogą nam zachować żywieniowy rozsądek mimo szampańskiego nastroju.
Jeśli impreza zorganizowana to:
- Nie przychodźmy głodni na sylwestra. Zjedzmy posiłek bezpośrednio przed wyjściem z domu.
- Wiedząc, że będziemy uczestniczyć w wielogodzinnym wieczornym spotkaniu towarzyskim, zaplanujmy wcześniej godziny posiłków w ciągu tego dnia.
- Jako przekąski wybierajmy warzywa w miejsce wędlin, mięs czy pieczywa.
- Wybierając dania ciepłe, starajmy się, aby na talerzu znalazły się warzywa oraz dodatek białka: chudego mięsa, ryby czy nasion roślin strączkowych.
- Szukajmy potraw „lżejszych” – gotowanych, duszonych, pieczonych. Zrezygnujmy z dań smażonych.
- Ważne, aby unikać dań mięsnych z tłustymi, gęstymi i ciężkimi sosami.
- Jeśli jest możliwość – wybierajmy lekkie zupy typu rosołowego lub zupy krem zamiast ciężkich i obfitych dań.
- Unikajmy słodkich napojów – to zbędne kalorie! Zastępujmy je przede wszystkim wodą, wodą z dodatkiem soku np. z cytryny i miętą, ewentualnie rozcieńczonymi sokami owocowymi.
- Niech nie skuszą nas słodycze w postaci ciast i ciasteczek, które z pewnością znajdą się na stołach.
- Wydatkujmy energię, czyli tańczmy tak długo i dużo, na ile starczy nam sił.
A jeśli imprezę organizujemy na własną rękę…
Wtedy mamy ogromne pole manewru, ponieważ wszystko, co trafi na stół, zależy od nas. Nie musimy bazować na kalorycznych przekąskach i daniach. Możemy przygotować ich lekką, a zrazem pożywną alternatywę. Oczywiście największą część powinny stanowić warzywa. Mogą zostać podane w formie sałatek i surówek, jak również osobno, pokrojone i gotowe do spożycia z różnego rodzaju dipami na bazie jogurtu naturalnego. Poniżej kilka różnych przepisów, które świetnie wkomponują się w sylwestrowe menu.
Przekąski wytrawne
1. Gotowany burak z serem feta
Składniki: burak gotowany, chudy ser feta, szczypiorek, oliwa z oliwek, cytryna.
Przygotowanie: Ugotowanego buraka oraz ser kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub kiełkami. W ramach urozmaicenia, gotową sałatkę można posypać pestkami słonecznika lub dyni, jak również siekanymi orzechami włoskimi.
2. Sałatka ze szpinakiem i jajkiem
Składniki: szpinak świeży, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka (w proszku), kminek mielony, ugotowana ciecierzyca, ocet balsamiczny, jaja ugotowane na twardo, kiełki brokułów.
Przygotowanie: Umyty szpinak sparzamy wrzątkiem. Na oleju rzepakowym podduszamy czosnek, do którego później dodajemy paprykę i kminek. Następnie do przypraw dodajemy szpinak i ciecierzycę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami octu i dusić 3-5 minut. Gotową sałatkę przekładamy do drobnych miseczek, a na wierzchu układamy plasterek jaja i posypujemy kiełkami brokułów.
3. Nadziewane pieczarki
Składniki: duże pieczarki, cebula, olej rzepakowy, czosnek, mięso mielone z piersi kurczaka (bez skóry), natka pietruszki, parmezan
Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i wydrążamy. Nóżki z grzybów drobno siekamy. Na patelni zeszklamy cebulę, a następnie dodajemy czosnek i posiekane ogonki grzybów. Całość chwilkę dusimy, po czym dodajemy mięso. Po podduszeniu całej masy, wypełniamy nią główki pieczarek i posypujemy parmezanem. Tak przygotowane grzyby zapiekamy w piekarniku ok. 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Przekąski słodkie
1. Kotleciki z ryżu i sera twarogowego z rodzynkami
Składniki: ryż basmati, chudy ser twarogowy, białko jaja, płatki gryczane, rodzynki
Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozdrabniamy ser (mielimy lub ugniatamy widelcem). Ugotowany ryż łączymy z serem, białkiem i rodzynkami. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotlety, które następnie obtaczamy w płatkach gryczanych. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze ok. 190 stopni.
2. Melon z szynką parmeńską
Składniki: melon (żółty lub zielony), szynka parmeńska, ew. ocet balsamiczny
Przygotowanie: Melon kroimy w cienkie ćwiarteczki i obieramy ze skórki. Owijamy kawałki melona, cienko pokrojoną szynką parmeńską. Całość nadziewamy wykałaczką. Dodatkowo możemy skropić kilkoma kroplami octu balsamicznego.
3. Racuszki jabłkowo-selerowe
Składniki: jabłka, seler, cebula, czosnek, jaja, pieprz, natka pietruszki, olej rzepakowy.
Przygotowanie: Ścieramy jabłka, seler, cebulę i czosnek, po czym całość mieszamy w naczyniu. Następnie dodajemy jajko, natkę pietruszki oraz pieprz do smaku. Uformowane krążki z ciasta możemy smażyć na rozgrzanej patelni albo upiec w piekarniku. Gotowe placuszki podajemy z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem np. świeżej mięty, posiekanego szczypiorku, kolendry lub bazylii.
Przekąski vege
1. Szaszłyki z tofu
Składniki: duże pomidory, cebula, papryka czerwona i zielona, tofu, kminek mielony, gałka muszkatołowa (starta), oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Pomidory i cebule kroimy na 6 kawałków. Paprykę kroimy na kawałki o wielkości 3 cm. Na drewniane lub metalowe szpikulce nadziewamy naprzemiennie kawałki cebuli, pomidora, papryki i tofu. Posypujemy kminkiem i gałką muszkatołową. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku (w 210 stopniach przez 12-15 minut) lub grillujemy.
2. Pomidory z nadzieniem warzywnym i tofu
Składniki: pomidory, cebule, czosnek, pieczarki, tofu, olej rzepakowy, posiekana natka pietruszki, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Wydrążamy pomidory i odsączamy je na sitku. Wydrążony miąższ pomidorowy przekładamy do naczynia. Cebulę drobno siekamy i zeszklamy na patelni razem z czosnkiem. Pieczarki drobno siekamy i również delikatnie podduszamy. Do miąższu pomidorów dodajemy zeszkloną cebulę, rozgniecione tofu, podduszone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Całość posypujemy ziołami i przez chwilę podgrzewamy w garnku, a następnie przekładamy do wydrążonych pomidorów. Tak przygotowane pomidory pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
3. Tabbouleh z komosy ryżowej na liściach cykorii
Składniki: komosa ryżowa, pęczek natki pietruszki, pęczek świeżej mięty, pomidory, cebula dymka, cykoria, sok z cytryny lub limonki, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Przygotowujemy komosę ryżową zgodnie z informacją na opakowaniu. Drobno siekamy natkę pietruszki, miętę i cebulę dymkę. Pomidory sparzamy, usuwamy miąższ, a resztę drobno siekamy. W drugiej misce mieszamy sok z cytryny lub limonki, oliwę z oliwek i komosę. Całość odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki (pomidory, miętę, natkę pietruszki, cebulę) i wszystko dokładnie mieszamy. Tabbouleh wykładamy na pojedyncze liście cykorii i układamy na półmiskach.
Ilustracja: Photo by NordWood Themes on Unsplash
- Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Red. Nauk. Prof. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016-2017
- Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Wyd. Medyk, Warszawa, 2016
- Wieczorek-Chełmińska Z.: Diety niskoenergetyczne. Wyd. med. PZWL, Warszawa, 2010