Nie marnuj żywności. Przed zakupami sprawdź, co masz w lodówce

Zanim wyjdziemy po zakupy, sprawdźmy zawartość lodówki. Nie zawsze bowiem pamiętamy, jakie mamy w niej zapasy żywności. Warto też wiedzieć, w jaki sposób zadbać o produkty, które przechowujemy w lodówce, żeby odżywiać się bezpiecznie i zdrowo.

W Polsce rocznie marnujemy ponad 7 mln ton żywności. Co czwarta osoba przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się w jej gospodarstwie domowym wyrzucić jedzenie. Najczęściej wyrzucamy owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z obiadu, kolacji i innych posiłków. A wystarczy przed wyjściem po zakupy zajrzeć do lodówki...

Lista zakupów

Po pierwsze sprawdźmy, co jest w lodówce i zastanówmy się, co będzie nam potrzebne. To również dobra okazja, żeby stwierdzić, czy któryś z produktów się nie zepsuł lub przeterminował.

Po drugie zróbmy listę zakupów. To zajmie tylko chwilkę. W dobie smartfonów nie potrzebujemy nawet kartki (o której często zapominamy) i długopisu. Listę zakupów można zapisać w telefonie, są nawet do tego specjalne aplikacje. Uchroni nas to przed kupowaniem nadmiernej ilości produktów wymagających chłodzenia, tym bardziej, że mają one zazwyczaj krótką datę ważności. Dodatkowo mniej będą nas kusić produkty w promocyjnych cenach, często kupowane w większych ilościach, a potem wyrzucane.

Dowiedz się więcej: Sprawdź, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

Liczy się świeżość

  • Podczas zakupów zwracajmy uwagę na daty ważności oraz wygląd kupowanych produktów. Produkty mleczne, krojone wędliny czy pieczywo mają krótki termin przydatności do spożycia.
  • Owoce i warzywa wybierajmy świeże, niezwiędnięte i nieuszkodzone. Każde uszkodzenie ułatwia drobnoustrojom wnikanie do wnętrza owocu czy warzywa, co może przyśpieszyć ich psucie się.
  • Kupujmy takie ilości produktów, jakie zużyjemy na bieżąco.
  • Jeśli robimy zakupy rzadziej i na zapas, to oprócz odpowiedniego przechowywania, pamiętajmy o przeglądaniu ich co jakiś czas i usuwaniu zepsutych produktów.
  • Owoców i warzyw nie myjemy i nie oczyszczamy zaraz po zakupie – to wydłuża czas ich przechowywania. Obieramy i myjemy je dopiero przed przygotowaniem do jedzenia.

Dowiedz się więcej: Świeże na dłużej – zasady przechowywania warzyw i owoców

Porządek w lodówce

Warto sprawdzać lodówkę np. raz w tygodniu:

  • wycieramy do czysta półki – najlepiej ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i miękką gąbką, a następnie do sucha, np. papierowym ręcznikiem,
  • sprawdzamy, czy nic się nie zepsuło – zwłaszcza resztki posiłków lub napoczęte produkty (śmietana, dżem, wędlina),
  • sprawdzamy, czy któryś z produktów się nie przeterminował.

Nowo zakupione produkty wstawiamy na tył lodówki, a te, które były kupione wcześniej lub mają krótki termin ważności, przesuwamy na przód. Dzięki temu unikniemy psucia się żywności.

Pamiętajmy o zasadzie „Pierwsze weszło – pierwsze wyszło” – nie zmarnujemy w ten sposób żywności, która może się popsuć lub przeterminować.

Łańcuch bezpiecznej żywności

Są pewne zasady, których należy przestrzegać, aby żywność była dla nas bezpieczna. Łańcuch chłodniczy ma na celu zapewnienie ciągłości zachowania prawidłowej temperatury od chwili wyprodukowania lub schłodzenia produktu, aż do momentu jego zużycia. Dlatego pamiętajmy, aby po powrocie z zakupów szczególnie szybko rozpakować produkty, które należy przechowywać w lodówce (nabiał, wędliny, mięso, ryby). Zapobiegniemy psuciu się żywności i utracie jej walorów odżywczych.

Ta zasada również dotyczy mrożonek.

  • Jeśli kupujemy produkty zamrożone, weźmy na zakupy torbę termiczną, która zapobiega rozmrażaniu żywności i ułatwia transport do domu w stanie zamrożonym, zwłaszcza latem.
  • Mrożonki wkładajmy w sklepie do koszyka na końcu - tuż przed udaniem się do kasy.
  • Po powrocie do domu niezwłocznie schowajmy mrożonki do zamrażarki.
  • Pamiętajmy, że raz rozmrożonej żywności nie wolno ponownie zamrażać.

Jak ułożyć żywność w lodówce, żeby się nie psuła

Niezmiernie ważnym elementem, który wpływa na jakość codziennie spożywanej żywności, jest odpowiednie przechowywanie zakupionych produktów. Jak o to zadbać? Poniższa instrukcja pomoże Ci przestrzegać określonych zasad.

Dowiedz się więcej: Jak nie marnować żywności, czyli porządek w kuchennych szafkach

1. Zalewski S., Podstawy technologii gastronomicznej, WNT;

2. Pijanowski E., Dłużewski M., Ogólna technologia żywności, WNT

3. Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności, Komunikat z badań nr 115/2016.