Kalorie, czyli wartość energetyczna

W kilokaloriach wyrażana jest wartość energetyczna produktu. Wynika ona głównie z zawartości w nim tłuszczu, węglowodanów, białka i błonnika. Najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym jest tłuszcz. Różne produkty mogą mieć tę samą wartość energetyczną w przeliczeniu na 100 g, ale mogą być spożywane w różnych ilościach, a więc mogą dostarczać inną ilość kalorii.

Referencyjna wartość spożycia energii dla osób dorosłych to 2000 kcal dziennie. Jest to wartość orientacyjna, ponieważ zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, masy ciała i aktywności fizycznej.

Energia jest potrzebna do przemian metabolicznych, pracy narządów, oddychania, utrzymania stałej temperatury ciała oraz do codziennego funkcjonowania człowieka. Jednak dłużej utrzymujący się nadmiar spożywanej energii w stosunku do potrzeb organizmu jest odkładany w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do nadwagi i otyłości.

Najbardziej energetyczne produkty to tłuszcze jadalne: oleje, margaryny, masło, smalec oraz majonezy, cukier, miód, orzechy. Znaczne ilości kalorii zawierają też słodycze (czekolada, cukierki), ciasta, pieczywo cukiernicze, chipsy, sery dojrzewające, tłuste mięso i wędliny, a także słodzone napoje.