Ilość płynów, jaką dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu doby, wpływa na funkcjonowanie naszego ciała i umysłu.

Objawy, takie jak zmęczenie, ból głowy czy wzrost temperatury (przegrzanie), mogą być pierwszą oznaką odwodnienia, czyli utraty 2% wody z organizmu. Dalsze odwodnienie, sięgające 3% masy ciała, obniża naszą wydolność fizyczną. Niedobór wody wynoszący 5–8% z jednej strony pogarsza zdolności wysiłkowe organizmu, a z drugiej powoduje spadek koncentracji i uczucie zmęczenia. Brak 20% wody w naszym ciele może spowodować śmierć (Objawy odwodnienia).

Nasze dobowe zapotrzebowanie na płyny to:

  • mężczyźni: 2,5 litra wody, czyli 10 szklanek dziennie,
  • kobiety: 2 litry wody, czyli 8 szklanek dziennie.​

Na pierwszy rzut oka myślimy, że wypicie 2–2,5 litrów płynów to coś niewykonalnego. Patrząc na objętość dużej butelki wody, sądzimy, że jej wypicie przekracza nasze możliwości. I na pewno tak się stanie, jeśli spróbujemy wypić całą ilość zalecanej wody na raz. Porażka stanie się faktem, a my zostaniemy pokonani przez plastikową butelkę i zawartą w niej wodę. Na szczęście są proste zasady picia płynów, które sprawią, że naszym spragnionym komórkom dostarczymy odpowiednią ilość płynów.

10 ZASAD CODZIENNEGO PICIA PŁYNÓW

  1. Zacznijmy dzień od szklanki wody! Wypijmy 1–2 szklanki wody po przebudzeniu (organizm dostaje dodatkową siłę do działania).
  2. Pijmy płyny regularnie przez cały dzień, nawet gdy nie czujemy pragnienia.
  3. Pijmy często i powoli, ale małymi łykami.
  4. Nie dopuszczajmy do pojawienia się uczucia pragnienia – to znak, że organizm już jest odwodniony.
  5. Wypijmy szklankę wody przed kąpielą.
  6. Wypijmy szklankę wody przed zaśnięciem.
  7. Trzymajmy napełnioną szklankę z wodą w zasięgu ręki i oka – będzie przypominać o regularnym piciu!
  8. Pijmy wodę podczas zwiększonej aktywności fizycznej, tj. spacerów, prac ogrodniczych, zabawy z wnukami.
  9. Wychodząc z domu, zabierajmy ze sobą małą butelkę z wodą.
  10. Jedzmy warzywa i owoce, ponieważ są one również doskonałym źródłem wody.

PAMIĘTAJMY, ŻE NIE TYLKO MOKRE I PŁYNNE TO WODA….

Mimo że to woda razem z innymi płynami jest podstawą dziennej realizacji zapotrzebowania na wodę, to zostają jeszcze aktorzy drugoplanowi, których rola jest również ważna, ale mało widoczna. Są to produkty spożywcze o konsystencji stałej, w skład których wchodzi znaczny procent wody

 

OWOCE

Truskawki / arbuz / melon / borówki / grejpfrut / ananas

90% i więcej

Gruszka / śliwki / pomarańcze / jabłka / winogrona / mango / cytryna

80-89%

Banany

70-79%

WARZYWA

Marchew (młoda) / cukinia / kapusta / seler / kalafior / brokuły / papryka /
pomidor / sałata / ogórek zielony / grzyby

90% i więcej

Marchew (dojrzała) / cebula / pietruszka korzeń

80-89%

Ziemniaki / groszek zielony / seler

70-79%

PRODUKTY MLECZNE

Mleko chude/ kefir

90% i więcej

Mleko półtłuste i tłuste

80-89%

Jogurt (niskotłuszczowy, owocowy) / śmietana

70-79%

Sery pleśniowe i dojrzewające

58%

Ser żółty

38%

MIĘSO, RYBY, OWOCE MORZA

Ryby świeże / skorupiaki i mięczaki

80-89%

Cielęcina / wołowina / drób / jaja

70-79%

Ryby wędzone

47%