Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jedz jabłka i gruszki... pięć razy w tygodniu!
Wyszukiwarka

Jedz jabłka i gruszki… pięć razy w tygodniu!

Autor

W Polsce chętnie sięgamy po jabłka i gruszki. Jemy je głównie jako świeże owoce, ale także jako dżemy, dodatki do deserów, koktajli oraz soków. Mimo to nadal trwają dyskusje dotyczące zdrowotnych aspektów częstego spożycia owoców. Główną kontrowersją jest zawartość cukrów prostych w owocach. Jabłka i gruszki to jednak nie tylko cukry proste.  To także owoce, które zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jedz jabłka i gruszki... pięć razy w tygodniu!

Guo wraz z zespołem dokonał wnikliwej analizy badań dotyczących zależności między spożyciem jabłek i gruszek, a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. W swoich badaniach wykorzystali oni metaanalizę, która uznawana jest za jeden z najbardziej wiarygodnych dowodów naukowych, ponieważ umożliwia porównanie wielu różnych badań i wyciągnięcie jednego wniosku. Badacze zestawili wyniki dotychczasowych badań i zauważyli, że regularne spożycie jabłek i gruszek zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 18%. Uważa się, że ten ochronny mechanizm związany jest z zawartymi w jabłkach i gruszkach polifenolami (przeciwutleniaczami). Dzięki nim spożycie jabłek i gruszek może przyczyniać się do  hamowania procesów zapalnych w naszym organizmie, a to zapobiega rozwojowi wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2.

Co więcej, kluczowe znaczenie ma ile porcji jabłek i gruszek spożywamy w tygodniu. Wykazano, że regularne spożycie jednej porcji jabłek lub gruszek tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o około 3%, ale jeśli spożyjemy dwie porcje tych owoców tygodniowo ryzyko to zmniejsza się o 8%. Przy trzech porcjach jest to około 12%, a dla czterech – 15%. Jeśli sięgamy po pięć porcji jabłek lub gruszek w ciągu tygodnia to ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zmniejsza się aż o 19% w porównaniu do osób, które nie jedzą tych owoców wcale. Kluczowe znaczenie ma określenie czym jest porcja jabłek lub gruszek. Jedno małe jabłko to jedna porcja. Podobnie jest z gruszkami. A zatem, nie są to duże objętości.

Ponadto, w badaniu Dange i Deshpande wykazano, że regularne spożycie jednego jabłka na tydzień przez jeden miesiąc pozytywnie wypływało na wyrównanie stężenia glukozy na czczo, zmniejszało cholesterol całkowity, ale także cholesterol LDL i trójgliceryd, a także znacznie zwiększyło cholesterol HDL. Dodatkowo podkreślmy, że jabłka i gruszki bogate są w błonnik, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny – pektyny. To właśnie pektyny powodują spowolnienie opróżniania żołądka i wpływają na zmniejszenie hiperinsulinemii (zbyt wysokie stężenie insuliny we krwi). A zatem sięgajmy po jabłka i gruszki jeśli mamy wysoki cholesterol lub problemy z glukozą.

Pamiętajmy jednak, aby jeść jabłka ze skórką. Eberhardt i współpracownicy wykazali, że spożywanie jabłek ze skórką może nawet mieć większe właściwości przeciwutleniające niż sama witamina C. Badacze podkreślili, że 1 gram jabłka ze skórką ma tyle samo właściwości przeciwutleniających ile 1,5 g witaminy C.  Przed jedzeniem dokładnie umyjmy skórkę.

Podsumowując, jabłka i gruszki mają wiele korzyści zdrowotnych. Korzystajmy z różnorodności odmian jabłek i gruszek. Włączmy te owoce do naszej codziennej diety. Pamiętajmy, że zgodnie z rekomendacjami powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia. Zaleca się spożycie większej ilości warzyw niż owoców. Niech jedną z tych porcji będzie jabłko lub gruszka.

 

Źródła:

  1. Guo XF, Yang B, Tang J, Jiang JJ, Li D. Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Food Funct. 2017;8(3):927‐934. doi:10.1039/c6fo01378c
  2. N. Dange and K. Deshpande, Effect of apple on fast blood sugar and plasma lipids levels in type II diabetes,
  3. Int. J. Pharma Bio. Sci., 2013, 4, 511–517.
  4. M. V. Eberhardt, C. Y. Lee and R. H. Liu, Nutrition: antioxidant activity of fresh apples, Nature, 2000, 405, 903– 904.
  5. M. Chandalia, A. Garg, D. Lutjohann, K. von Bergmann, S. M. Grundy and L. J. Brinkley, Beneficial effects of high dietary fiber intake in patients with type 2 diabetes mellitus, N. Engl. J. Med., 2000, 342, 1392–1398.

 

0 komentarzy