Jak nie marnować żywności, czyli porządek w kuchennych szafkach

Ponad 7 mln ton żywności trafia rocznie w Polsce na śmietniki. Wyrzucamy nie tylko resztki pozostałe z posiłków, lecz także zepsute lub przeterminowane owoce, warzywa i pieczywo. Jak tego uniknąć?

Co mamy w szafkach?

Sprawdzajmy na bieżąco, co mamy na półkach i czego brakuje. Podzielmy produkty spożywcze na te, z których korzystamy częściej, i te, których używamy sporadycznie. Sprawdzamy też, czy na półkach nie ma produktów przeterminowanych. Jeśli takie znajdziemy, to zastanówmy się, czy nie robimy zbyt dużych zapasów.

Zanim wybierzemy się na zakupy, pomyślmy, co będzie nam potrzebne i zróbmy listę. To zajmie chwilę, a zyskamy pewność, że niczego ważnego nie zapomnimy kupić. Możemy spisać niezbędne rzeczy na kartce lub w telefonie. Osoby używające smartfonów mają do dyspozycji specjalne aplikacje. Dzięki nim możemy np. na bieżąco zaznaczać produkty, które się kończą lub skończyły, i trzeba będzie je dokupić. Informacje o zawartości szafek z żywnością mamy wtedy zawsze przy sobie.

Lista zakupów uchroni nas więc przed kupowaniem nadmiernej ilości produktów, tym bardziej tych, które mają krótką datę ważności. Mniej będą nas też kusić produkty w promocyjnych cenach, często kupowane pod wpływem impulsu, a nie dlatego, że ich potrzebujemy..

Dowiedz się więcej: Sprawdź, do kiedy możesz spożyć produkt

Skarby spiżarni – jak je przechowywać?

W spiżarni lub kuchennych szafkach najczęściej przechowujemy produkty suche, domowe przetwory, warzywa czy owoce, ale równie często wkładamy tam wodę, napoje czy olej.

Nigdy nie trzymajmy w tych samych szafkach środków chemicznych.

Produkty suche takie jak: kasze, mąka, ryż, makarony lub nasiona strączkowe muszą pozostać suche. Dlatego pilnujemy temperatury i wilgotności w pomieszczeniu, a także dbamy o właściwą cyrkulację powietrza.

Produkty te narażone są również na zanieczyszczenia owadami i ich odchodami. Dlatego już w sklepie sprawdźmy opakowania, czy nie są uszkodzone, a w domu przesypmy do szczelnych pojemników.

Wszystkie domowe przetwory (np. dżemy, kompoty, przeciery warzywne czy soki) przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Przyprawy przechowujemy w szafkach w szczelnych pojemnikach, aby nie traciły zapachu i koloru.

Konserwy (mięsne, rybne czy owocowe i warzywne) najczęściej mają długie daty ważności. Do momentu otwarcia możemy je przechowywać w temperaturze pokojowej, a po otwarciu przez krótki czas w lodówce. Przed otwarciem myjemy puszkę, aby kurz i inne zanieczyszczenia nie dostały się do środka.

Podczas zakupów warto sprawdzić czy opakowania nie są poobijane. „Wzdęte” wieczko puszki (bombaż) oznacza, że produkt jest zepsuty, dlatego nie wolno spożywać takiej żywności – zagraża to zdrowiu, a nawet życiu.

Wodę soki i napoje przechowujemy w temperaturze pokojowej. Nie powinny stać na podłodze (mogą być na najniższej półce) i w nasłonecznionym miejscu.

Oleje i oliwy należy przechowywać w zaciemnionych miejscach ze względu na to, że tłuszcze łatwo ulegają utlenianiu, czyli jełczeniu, a światło przyśpiesza ten proces.

Dowiedz się więcej: Jak przechowywać owoce i warzywa

Porządek musi być

Podstawowym wyposażeniem spiżarni są odpowiednio dobrane regały, szafki i półki. Każdy z nas wie, że aby utrzymać je w czystości musimy pamiętać o regularnych porządkach (wycieranie kurzu, wyrzucanie pustych opakowań).

Nowo zakupione produkty wstawiamy na tył półki, a te, które kupilismy wcześniej lub mają krótszy termin ważności, przesuwamy na przód. Dzięki temu unikniemy marnowania żywności.

Pamiętajmy o zasadzie „Pierwsze weszło – pierwsze wyszło” – pomoże nam zapobiec wyrzucaniu i marnowaniu żywności.

Dowiedz się więcej: Nie marnuj żywności. Przed zakupami sprawdź, co masz w lodówce

1. Zalewski S., Podstawy technologii gastronomicznej, WNT;

2. Pijanowski E., Dłużewski M., Ogólna technologia żywności, WNT

3. Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności, Komunikat z badań nr 115/2016.