Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

To nie tylko cukier, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty, to także inne substancje dodawane do produktów lub występujące w nich naturalnie. Zobaczmy, dlaczego nie powinniśmy spożywać cukrów w nadmiarze? Jakie jest zalecane maksymalne dzienne spożycie cukrów?

Podawane na etykietach określenie „cukry” obejmuje jednocukry (glukoza, fruktoza) i dwucukry (sacharoza, laktoza), występujące naturalnie w żywności lub dodane do produktów. Określenie „węglowodany” odnosi się do ich form przyswajalnych, tj. skrobi, cukrów i alkoholi wielowodorotlenowych (polioli). Węglowodany są niezbędne dla mózgu i pracy mięsni.

Nie powinno się spożywać więcej niż 90 g cukrów dziennie.

Cukry są nośnikiem łatwo przyswajalnej energii. Nadmierne ich spożycie prowadzi do nadwagi i otyłości, zaburzeń gospodarki lipidowej, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, sprzyja rozwojowi cukrzycy i próchnicy zębów. Dodanie do codziennej diety dodatkowej porcji napoju słodzonego, wnoszącej 150 kcal, może spowodować w ciągu roku wzrost masy ciała o 6,75 kg.

Produktami bogatymi w cukry dodane (nie występujące naturalnie w produkcie) są słodycze, słodzone napoje – owocowe, gazowane, energetyzujące, słodzone płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, mleczne desery, mleka smakowe, dżemy, marmolady, konfitury, pieczywo cukiernicze. Znaczące ilości naturalnie występujących cukrów zawiera miód i soki owocowe.