Zasady zdrowego żywienia

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Aktywność fizyczna w okresie pandemii COVID-19 i izolacji domowej

Aktywność fizyczna w okresie pandemii COVID-19 i izolacji domowej

dr Katarzyna Wolnicka
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami z powodu epidemii COVID-19 jesteśmy zmuszeni pozostać w domach. W tym czasie nieczynne są szkoły i przedszkola, wiele osób wykonuje prace zdalnie, niektórzy przebywają na ścisłej kwarantannie....
Domowe napoje dla zdrowia

Domowe napoje dla zdrowia

mgr Justyna Kowalska-Bąbik
W czasie epidemii niezwykle ważne jest dbanie o swoje zdrowie - nie tylko poprzez unikanie skupisk ludzi, czy częste mycie rąk ale również poprzez wzmacnianie organizmu dzięki prawidłowemu żywieniu i aktywności fizycznej. W tym ...
Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Przestrzeganie zasad higieny, zachowanie odpowiedniego dystansu w kontaktach z innymi ludźmi i izolacja od osób z objawami chorobowymi to główne działania w ramach profilaktyki zakażeń koronawirusem wywołującym COVID-19. W ...
Odżywianie całej rodziny w czasie epidemii

Odżywianie całej rodziny w czasie epidemii

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Co jeść aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa? To ważne pytania zwłaszcza w okresie naturalnego, wczesnowiosennego spadku odporności oraz ogarniającego nas, czasami podświadomie, stresu ...
Zostań w domu i gotuj z rodziną…

Zostań w domu i gotuj z rodziną…

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
W czasie obecnej pandemii koronawirusa, kiedy jesteśmy w domu z rodziną, zastanawiamy się jak wykorzystać ten szczególny dla wszystkich czas. Może właśnie teraz warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowywanie posiłków....
Dobry nawyk – nie marnuj żywności

Dobry nawyk – nie marnuj żywności

mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabiera szczególnego znaczenia teraz, kiedy z ...
Olej konopny – czy warto stosować?

Olej konopny – czy warto stosować?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych zwanych również włóknistymi (Cannabis sativa L.). Zgodnie z definicją zawartą w Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii, konopie włókniste, z których pozyskiwany jest olej ...
Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy tylko doświadczenie, kompetencje, warunki pracy mają wpływ na efektywność pracownika? Otóż sposób żywienia warunkujący jednocześnie stan zdrowia to równie istotny element mający wpływ na wyniki w pracy.