Zasady zdrowego żywienia

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...
Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia

Zgodnie z najprostszą definicją, podana przez FAO bezpieczeństwo żywności odnosi się do zapewnienia, że żywności nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy jest przygotowywana i/lub spożywana zgodnie z przeznaczeniem. Dostęp do ...
Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska dr inż. Bożena Wajszczyk
Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia  zgodnie z  wiekiem, stanem ...
Normy w praktyce

Normy w praktyce

Chcesz się dowiedzieć, ile potrzebujesz energii, białka, tłuszczów i węglowodanów? Czy potrzebne Ci są suplementy diety? Nasi eksperci opracowali broszury, które ułatwią Ci stosowanie norm żywienia w praktyce. Zachęcamy do ich ...
Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosujemy ją w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. ...
Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Coraz więcej osób decyduje się na świadome ograniczenie lub całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa. Niektórzy ze względu na światopogląd, inni w trosce o środowisko, czy w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby ...
Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś
Wzrost zaludnienia na świecie, a co za tym idzie rosnący popyt na żywność spowodował konieczność uprzemysłowienie rolnictwa, zarówno produkcji roślinnej jak i zwierzęcej. Zmieniający się klimat ma wpływ na bezpieczeństwo ...
Co jeść, by mieć zdrową cerę?

Co jeść, by mieć zdrową cerę?

Prawidłowo zbilansowana dieta dodatkowo wzbogacona w składniki korzystnie wpływające na stan skóry to doskonały sposób na piękną i zadbaną cerę, ale również metoda wspomagająca leczenie jej niedoskonałości np. trądziku.