Zasady zdrowego żywienia

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Witamina D, a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

Witamina D, a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
W dobie pandemii koronawirusa - SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą ...
Czy sportowcy mogą solić więcej?

Czy sportowcy mogą solić więcej?

dr n. med. Izabela Grabowska
Jeśli jesteś wyczynowym sportowcem lub amatorem uprawiającym rekreacyjnie sport na wysokim poziomie, to nie musisz stosować się do zaleceń dotyczących ograniczania soli w diecie, jakich powinna przestrzegać reszta populacji.
Co oznacza „dobry stan odżywienia”?

Co oznacza „dobry stan odżywienia”?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska dr inż. Bożena Wajszczyk
Stan odżywienia, to końcowy efekt wszystkiego co spożywamy i w jaki sposób nasz organizm wykorzystuje około 70 składników odżywczych, zawartych w produktach spożywczych. Oprócz energii, składników mineralnych i witamin, ...
Nadmierne spożycie soli, cukru i tłuszczu zagraża zdrowiu

Nadmierne spożycie soli, cukru i tłuszczu zagraża zdrowiu

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Nieprawidłowe żywienie polegające na nadmiernym spożyciu kalorii i/lub nieprawidłowym składzie diety zwiększa ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym głównie otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów....
Normy żywienia 2020

Normy żywienia 2020

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz dr n. roln. Ewa Rychlik dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata ...
Lekcja Zdrowia - warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku szkolnym

Lekcja Zdrowia - warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku szkolnym

Nasze warsztaty kulinarne dla dzieci cieszą się od początku ich organizowania niesłabnącym zainteresowaniem. Zapytania o udział w nich spływały do nas jeszcze w wakacje. Nic w tym dziwnego, skoro na zajęciach w tym roku dzieciaki ...
Talerz zdrowego żywienia

Talerz zdrowego żywienia

dr Katarzyna Wolnicka
W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Materiał po raz pierwszy zaprezentowano 17 października 2020 roku ...
Mały strączek – duża moc!

Mały strączek – duża moc!

mgr inż. Anna Taraszewska
Mimo rosnącej popularności diet roślinnych, nasiona roślin strączkowych cały czas są mało docenianym produktem. Według danych GUS średnie spożycie warzyw suszonych i pozostałych przetworów warzywnych, w tym nasion ...