Zasady zdrowego żywienia

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Białko jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Odgrywa bardzo ważną rolę w odżywianiu ludzi – m.in. wpływa na wzrost i rozwój młodych organizmów, uzupełniania naturalne ubytki, naprawia tkanki, przyspiesza ...
Wzdęcia i gazy – codzienny problem…

Wzdęcia i gazy – codzienny problem…

lek. med. Krzysztof Pol
Co robić, gdy męczą nas wzdęcia i nadmierne oddawanie gazów? Budzimy się z płaskim brzuchem, ale pod wieczór czujemy się jak wzdęty balon. Napięcie w brzuchu i przymus częstego oddawania gazów może być prawdziwą torturą ...
Zdrowe żywienie a praca zawodowa

Zdrowe żywienie a praca zawodowa

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy prawidłowe żywienie jest możliwe w dzisiejszym pędzie zawodowym? Otóż TAK. To kwestia dobrej organizacji, planowania posiłków i świadomości żywieniowej.
Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

mgr inż. Barbara Wojda
Żywność typu fast food stworzono z myślą o tanim i szybkim jedzeniu w wygodny sposób. Taka wygoda to oczywiście duża zaleta, ale nie możemy tracić z oczu wartości odżywczych. Tak naprawdę cena tego rodzaju żywności wydaje ...
Czy wędliny są zdrowe?

Czy wędliny są zdrowe?

mgr inż. Iwona Sajór
Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków do kanapek, bez których wiele osób nie wyobraża sobie swoich codziennych posiłków. Warto przy tym wiedzieć, jak ...
Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Czy dieta oparta na spożyciu jedynie soków jest skutecznym sposobem na redukcję masy ciała? Czy oczyści organizm i najważniejsze, czy pozwoli pokonać chorobę nowotworową? Zdecydowanie nie. Zaraz dowiemy się dlaczego.
Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Substancje chemiczne są wykorzystywane w procesie produkcji żywności, aby zapewnić sezonową dostępność i dobrą jakość produktów. Jednak pamiętajmy, że stosowanie nawozów czy pestycydów niesie ze sobą również ryzyko ...
Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

mgr inż. Barbara Wojda
Utrwalanie mleka metodą fermentacji mlekowej było znane od wieków. Dzięki temu otrzymujemy ukwaszone mleko, jogurty, kefiry, maślanki i sery, które wzbogacają naszą codzienną dietę. Zawierają one też kultury bakterii, które ...
Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

mgr inż. Barbara Wojda
Asortyment przetworów mlecznych dostępnych w sklepach jest tak szeroki, że nabiałowe lady chłodnicze niemal uginają się pod obfitością opakowań – mieniących się kolorami serków i jogurtów, czy wyróżniających się ...
Aronia – cierpka jagoda na zdrowie

Aronia – cierpka jagoda na zdrowie

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz ubrudził nimi ubranie ten wie, jak ciężko pozbyć się plamy. Wynika to z ogromnej ilości prozdrowotnych ...