Fakty i mity

Ryby – zdrowe czy skażone?

Ryby – zdrowe czy skażone?

Ze względu na dostępność Polski do morza, Polacy sięgają po ryby bałtyckie, natomiast z obawy przed zanieczyszczeniem metalami ciężkimi, istnieje potrzeba określenia równowagi pomiędzy korzyścią a ryzykiem wynikającym z ich ...
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych ...
Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Ryż, przede wszystkim skrobia i mąka z tego zboża, a także syropy ryżowe są częstymi składnikami produktów żywnościowych dla dzieci. Specyficzna fizjologia tej rośliny sprawia, że w jej nasionach gromadzą się szkodliwe ...
Siemię lniane czy nasiona chia?

Siemię lniane czy nasiona chia?

Znane jako domowe lekarstwo na problemy trawienne, siemię lniane ma dużo więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Dlaczego warto dodawać je do produktów i potraw?
Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym smarować pieczywo? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Decyzja, czy wybrać masło, czy margarynę, nie jest sprawą prostą, bo ma na nią wpływ wiele czynników, m.in. powszechna dostępność dużej ilości rodzajów ...
Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się przyczyniać? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? – pisze nasz ...