Fakty i mity

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...
Czy owoce mają pestycydy?

Czy owoce mają pestycydy?

Zgodnie z zaleceniami należy spożywać co najmniej 400 g/dziennie owoców i warzyw. Co w takim razie zrobić z pestycydami, które często w nich występują?
Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze?

Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia – bazując m.in. na wynikach dużego prospektywnego badania kohortowego – spożycie czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów i chorób ...
Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

mgr inż. Ewa Matczuk
W Internecie toczy się dyskusja nad wyższością jogurtów greckich (typu greckiego) nad klasycznymi jogurtami naturalnymi. Kto ma rację? A może to tylko chwyt marketingowy? Oceńmy to sami!
Sól himalajska czy morska - która jest zdrowsza?

Sól himalajska czy morska - która jest zdrowsza?

dr Anna Wojtasik
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a ...
Ryby – zdrowe czy skażone?

Ryby – zdrowe czy skażone?

Ze względu na dostępność Polski do morza, Polacy sięgają po ryby bałtyckie, natomiast z obawy przed zanieczyszczeniem metalami ciężkimi, istnieje potrzeba określenia równowagi pomiędzy korzyścią a ryzykiem wynikającym z ich ...
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych ...
Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Ryż, przede wszystkim skrobia i mąka z tego zboża, a także syropy ryżowe są częstymi składnikami produktów żywnościowych dla dzieci. Specyficzna fizjologia tej rośliny sprawia, że w jej nasionach gromadzą się szkodliwe ...
Siemię lniane czy nasiona chia?

Siemię lniane czy nasiona chia?

Znane jako domowe lekarstwo na problemy trawienne, siemię lniane ma dużo więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Dlaczego warto dodawać je do produktów i potraw?
Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym smarować pieczywo? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Decyzja, czy wybrać masło, czy margarynę, nie jest sprawą prostą, bo ma na nią wpływ wiele czynników, m.in. powszechna dostępność dużej ilości rodzajów ...