Fakty i mity

Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?

Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?

dr n. med. Lucyna Pachocka
Diety wysokobiałkowe, np. dieta Dukana czy Atkinsa, mogą dawać szybkie efekty zmniejszenia masy ciała. Zwykle jednak są to krótkotrwałe efekty. Natomiast dłuższe stosowanie podobnych diet wiąże się z wieloma zagrożeniami i ...
Zakwaszenie organizmu - prawda czy mit?

Zakwaszenie organizmu - prawda czy mit?

mgr Klaudia Wiśniewska
Brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci czy osłabienie odporności to często wymieniane objawy zakwaszenia organizmu. Lista dolegliwości jest zdecydowanie dłuższa i z ...
Czy można jeść po 18-tej?

Czy można jeść po 18-tej?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

dr n. med. Agnieszka Jarosz
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka ...
Grzyby - tylko smak czy źródło witamin?

Grzyby - tylko smak czy źródło witamin?

dr Anna Wojtasik
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby z ...
Suplementy diety czy leki?

Suplementy diety czy leki?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. Zarówno suplementy jak i leki kupujemy w aptece, w związku z tym może się wydawać jedne i drugie leczą oraz zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

mgr Klaudia Wiśniewska
    Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum). Paracelsus     Nadwaga i otyłość, a także coraz ...
Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub ...