Fakty i mity

Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Obecnie dostępnych jest wiele produktów wzbogaconych w sterole i/lub stanole roślinne. Są to głównie margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy sałatkowe. Choć sterole i stanole roślinne mają ...
Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?

Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?

mgr inż. Dijana Soroka
Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E621. Czy powinniśmy unikać żywności z dodatkiem ...
Gluten - wróg czy przyjaciel?

Gluten - wróg czy przyjaciel?

dr Anna Wojtasik
Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą ...
Ilość posiłków i ich omijanie

Ilość posiłków i ich omijanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?
Owoce i soki a odchudzanie

Owoce i soki a odchudzanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy w diecie osób odchudzających się wskazane są owoce? Czy należy pić dużo soków owocowych? Jakie soki są najlepsze? Wyjaśniamy mity, pokazujemy fakty na temat soków i owoców.
Śniadanie - fakty i mity

Śniadanie - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?
Właściwości niektórych produktów - fakty i mity

Właściwości niektórych produktów - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Wyjaśniamy, na ile prawdziwe są często spotykane przekonania na temat mięsa drobiowego, zup, kawy i miodu.
Czy mięso czerwone jest zdrowe?

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...
Czy owoce mają pestycydy?

Czy owoce mają pestycydy?

Zgodnie z zaleceniami należy spożywać co najmniej 400 g/dziennie owoców i warzyw. Co w takim razie zrobić z pestycydami, które często w nich występują?
Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze?

Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia – bazując m.in. na wynikach dużego prospektywnego badania kohortowego – spożycie czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów i chorób ...