Fakty i mity

Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

mgr Klaudia Wiśniewska
    Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum). Paracelsus     Nadwaga i otyłość, a także coraz ...
Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub ...
Superfoods - hit czy kit?

Superfoods - hit czy kit?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, wykorzystywany przez producentów. I jakże nadużywany. Czy wśród żywności jest grupa uprzywilejowanych ...
Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Obecnie dostępnych jest wiele produktów wzbogaconych w sterole i/lub stanole roślinne. Są to głównie margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy sałatkowe. Choć sterole i stanole roślinne mają ...
Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?

Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?

mgr inż. Dijana Soroka
Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E621. Czy powinniśmy unikać żywności z dodatkiem ...
Gluten - wróg czy przyjaciel?

Gluten - wróg czy przyjaciel?

dr Anna Wojtasik
Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą ...
Ilość posiłków i ich omijanie

Ilość posiłków i ich omijanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?
Owoce i soki a odchudzanie

Owoce i soki a odchudzanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy w diecie osób odchudzających się wskazane są owoce? Czy należy pić dużo soków owocowych? Jakie soki są najlepsze? Wyjaśniamy mity, pokazujemy fakty na temat soków i owoców.
Śniadanie - fakty i mity

Śniadanie - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?
Właściwości niektórych produktów - fakty i mity

Właściwości niektórych produktów - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Wyjaśniamy, na ile prawdziwe są często spotykane przekonania na temat mięsa drobiowego, zup, kawy i miodu.