Fakty i mity

Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze?

Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia – bazując m.in. na wynikach dużego prospektywnego badania kohortowego – spożycie czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów i chorób ...
Ilość posiłków i ich omijanie

Ilość posiłków i ich omijanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?
Owoce i soki a odchudzanie

Owoce i soki a odchudzanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy w diecie osób odchudzających się wskazane są owoce? Czy należy pić dużo soków owocowych? Jakie soki są najlepsze? Wyjaśniamy mity, pokazujemy fakty na temat soków i owoców.
Śniadanie - fakty i mity

Śniadanie - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?
Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

mgr inż. Ewa Matczuk
W Internecie toczy się dyskusja nad wyższością jogurtów greckich (typu greckiego) nad klasycznymi jogurtami naturalnymi. Kto ma rację? A może to tylko chwyt marketingowy? Oceńmy to sami!
Właściwości niektórych produktów - fakty i mity

Właściwości niektórych produktów - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Wyjaśniamy, na ile prawdziwe są często spotykane przekonania na temat mięsa drobiowego, zup, kawy i miodu.
Sól himalajska czy morska - która jest zdrowsza?

Sól himalajska czy morska - która jest zdrowsza?

dr Anna Wojtasik
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a ...
Czy mięso czerwone jest zdrowe?

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...
Ryby – zdrowe czy skażone?

Ryby – zdrowe czy skażone?

Ze względu na dostępność Polski do morza, Polacy sięgają po ryby bałtyckie, natomiast z obawy przed zanieczyszczeniem metalami ciężkimi, istnieje potrzeba określenia równowagi pomiędzy korzyścią a ryzykiem wynikającym z ich ...
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych ...