Fakty i mity

Grzyby - tylko smak czy źródło witamin?

Grzyby - tylko smak czy źródło witamin?

dr Anna Wojtasik
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby z ...
Suplementy diety czy leki?

Suplementy diety czy leki?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. Zarówno suplementy jak i leki kupujemy w aptece, w związku z tym może się wydawać jedne i drugie leczą oraz zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

mgr Klaudia Wiśniewska
    Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum). Paracelsus     Nadwaga i otyłość, a także coraz ...
Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub ...
Superfoods - hit czy kit?

Superfoods - hit czy kit?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, wykorzystywany przez producentów. I jakże nadużywany. Czy wśród żywności jest grupa uprzywilejowanych ...
Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Obecnie dostępnych jest wiele produktów wzbogaconych w sterole i/lub stanole roślinne. Są to głównie margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy sałatkowe. Choć sterole i stanole roślinne mają ...
Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?

Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?

mgr inż. Dijana Soroka
Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E621. Czy powinniśmy unikać żywności z dodatkiem ...
Gluten - wróg czy przyjaciel?

Gluten - wróg czy przyjaciel?

dr Anna Wojtasik
Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą ...