Fakty i mity

Suplementy diety - moda czy konieczność?

Suplementy diety - moda czy konieczność?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Statystyki sprzedażowe pokazują, że coraz chętniej sięgamy po suplementy diety. Jak pokazują badania rynku w 2015 r. wydaliśmy na nie ok. 3,5 mld zł (wg raportu PMR), a w 2020 r. na zakup suplementów przeznaczymy ok. 5 miliardów ...
Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?

Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej ...
Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt ...
Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?

Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?

dr n. med. Lucyna Pachocka
Diety wysokobiałkowe, np. dieta Dukana czy Atkinsa, mogą dawać szybkie efekty zmniejszenia masy ciała. Zwykle jednak są to krótkotrwałe efekty. Natomiast dłuższe stosowanie podobnych diet wiąże się z wieloma zagrożeniami i ...
Zakwaszenie organizmu - prawda czy mit?

Zakwaszenie organizmu - prawda czy mit?

mgr Klaudia Wiśniewska
Brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci czy osłabienie odporności to często wymieniane objawy zakwaszenia organizmu. Lista dolegliwości jest zdecydowanie dłuższa i z ...
Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

dr n. med. Agnieszka Jarosz
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka ...
Grzyby - tylko smak czy źródło witamin?

Grzyby - tylko smak czy źródło witamin?

dr Anna Wojtasik
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby z ...
Suplementy diety czy leki?

Suplementy diety czy leki?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. Zarówno suplementy jak i leki kupujemy w aptece, w związku z tym może się wydawać jedne i drugie leczą oraz zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.