Fakty i mity

Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Olej lniany korzystne właściwości może zawdzięczać przede wszystkim dużej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA), która wynosi 40-50% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych.
Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że ...
Lody - zdrowsze od słodyczy?

Lody - zdrowsze od słodyczy?

mgr inż. Paula Nagel
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami ...
Kawa - dobry czy zły nawyk?

Kawa - dobry czy zły nawyk?

dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Skutki zdrowotne picia kawy, z powodu popularności tego naparu są tematem aktualnym od wielu lat, zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów. Niektóre ostatnie badania naukowe wskazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko ...
Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

Niektórzy badacze porównując zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach na przestrzeni lat, wskazują na obniżenie zawartości niektórych z nich – np. białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 ...
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.
Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?

Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej ...
Cukier - brązowy czy biały?

Cukier - brązowy czy biały?

mgr inż. Anna Taraszewska
Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak smak słodki, więc sięgamy po inne jego rodzaje – wierząc, że będą dla nas zdrowsze. W obiegowej opinii cukier trzcinowy czy brązowy ...
Suplementy diety - moda czy konieczność?

Suplementy diety - moda czy konieczność?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Statystyki sprzedażowe pokazują, że coraz chętniej sięgamy po suplementy diety. Jak pokazują badania rynku w 2015 r. wydaliśmy na nie ok. 3,5 mld zł (wg raportu PMR), a w 2020 r. na zakup suplementów przeznaczymy ok. 5 miliardów ...
Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt ...