Fakty i mity

Czy owoce można jeść wieczorem?

Czy owoce można jeść wieczorem?

mgr inż. Iwona Sajór
W ostatnim czasie w wielu modnych dietach mających na celu pozbycie się zbędnych kilogramów pojawia się zalecenie, aby owoce jeść wyłącznie w pierwszej części dnia. Czy znajduje ono uzasadnienie naukowe i czy rzeczywiście ...
Na anemię buraki?

Na anemię buraki?

dr inż. Bożena Wajszczyk
Burak nie bez powodu jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Zawiera bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów, w tym betaninę ...
Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

mgr inż. Paula Nagel
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe. Okazuje się jednak, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy ...
Czy można jeść po 18-tej?

Czy można jeść po 18-tej?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?

Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Od kilku lat szeroko propagowane są dietetyczne zalety herbaty zielonej, która jako produkt naturalny dobrze wpisuje się w prozdrowotny model żywienia. Jej popularność, zwłaszcza w niektórych regionach świata inspiruje do ...
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.
Miód zamiast cukru?

Miód zamiast cukru?

mgr inż. Barbara Wojda
Miód jest postrzegany jako cenny produkt, dobrze wpływający na zdrowie. Często jest także traktowany jako zamiennik cukru. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy?
Gorzka czekolada wspomaga serce?

Gorzka czekolada wspomaga serce?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy w naszym społeczeństwie. Idealna na pocieszenie, nagrodę, zastrzyk energii lub po prostu słodki akcent po posiłku. Jej spożycie w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i wynosi ...
Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Olej lniany korzystne właściwości może zawdzięczać przede wszystkim dużej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA), która wynosi 40-50% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych.
Lody - zdrowsze od słodyczy?

Lody - zdrowsze od słodyczy?

mgr inż. Paula Nagel
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami ...