Fakty i mity

Unikaj owoców, bo mają cukier

Unikaj owoców, bo mają cukier

mgr inż. Iwona Sajór
Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego powodu należy ich unikać w codziennej diecie? Albo czy cukier z owoców działa w podobny sposób na organizm, jak ten ...
Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca zawiera wszystkie produkty żywieniowe wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią jej integralną część. Warto więc ...
Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Rezygnacja ze spożycia mleka i wybór produktów bezlaktozowych jest obecnie bardzo powszechna. Z różnych źródeł docierają do nas informacje na temat szkodliwości mleka i jego negatywnego wpływu na organizm dorosłego człowieka. ...
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

mgr Beata Jabłonowska-Lietz
Rosnąca świadomość konsumentów, zainteresowanie jakością produktów, znaczeniem dla zdrowia oraz biodostępnością składników odżywczych, spotyka się z wciąż szeroko rozpowszechnionymi mitami żywieniowymi. Wśród wielu ...
Czy owoce można jeść wieczorem?

Czy owoce można jeść wieczorem?

mgr inż. Iwona Sajór
W ostatnim czasie w wielu modnych dietach mających na celu pozbycie się zbędnych kilogramów pojawia się zalecenie, aby owoce jeść wyłącznie w pierwszej części dnia. Czy znajduje ono uzasadnienie naukowe i czy rzeczywiście ...
Na anemię buraki?

Na anemię buraki?

dr inż. Bożena Wajszczyk
Burak nie bez powodu jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Zawiera bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów, w tym betaninę ...
Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

mgr inż. Paula Nagel
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe. Okazuje się jednak, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy ...
Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?

Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?

dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Od kilku lat szeroko propagowane są dietetyczne zalety herbaty zielonej, która jako produkt naturalny dobrze wpisuje się w prozdrowotny model żywienia. Jej popularność, zwłaszcza w niektórych regionach świata inspiruje do ...
Miód zamiast cukru?

Miód zamiast cukru?

mgr inż. Barbara Wojda
Miód jest postrzegany jako cenny produkt, dobrze wpływający na zdrowie. Często jest także traktowany jako zamiennik cukru. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy?
Gorzka czekolada wspomaga serce?

Gorzka czekolada wspomaga serce?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy w naszym społeczeństwie. Idealna na pocieszenie, nagrodę, zastrzyk energii lub po prostu słodki akcent po posiłku. Jej spożycie w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i wynosi ...