Fakty i mity

GMO - z czym to się je?

GMO - z czym to się je?

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt z jednoczesnym ...
Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia?

Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Marnotrawstwo żywności uruchamia całą kaskadę szkodliwych skutków na poziomie społecznym, ekonomicznym i klimatycznym. Można to porównać do pożaru od malutkiej iskry… Dlatego wiemy, że nie wolno bawić się ogniem. ...
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali w prestiżowym czasopiśmie JAMA wyniki badań, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem jajek, a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Autorzy ...
Peganizm - modna dieta na 2019?

Peganizm - modna dieta na 2019?

mgr inż. Paula Nagel
Dietetyka i trendy żywieniowe co roku nas zaskakują. Przybywa planów żywieniowych, które mają być remedium na walkę z nadmierną masą ciała, hamować proces starzenia się organizmu i chronić przed zachorowaniem na większość ...
Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

mgr Klaudia Wiśniewska
Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, ...
Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy

Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy

dr inż. Beata Przygoda
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w najnowszych zaleceniach zaproponowała obniżenie spożycia cukrów wolnych (dodanych) do poniżej 10% całodziennej energii, optymalnie do 5% energii ogółem.
Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Podstawowym składnikiem pieczywa jest mąka. Wartość kaloryczna mąki pszennej i żytniej jest bardzo zbliżona, zatem o ewentualnej różnicy w wartości energetycznej pomiędzy różnymi rodzajami pieczywa decydują dodatki, stosowane ...
Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten temat. Jedni mówią „nie powinieneś”, inni wręcz przeciwnie – ...
Czy ziemniaki tuczą?

Czy ziemniaki tuczą?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Przez lata mówiło się, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z jedzenia ziemniaków, gdyż są one tuczące. Czy, aby na pewno? Czy nie jest to pewnego rodzaju mit żywieniowy?
Gotowana marchewka tuczy?

Gotowana marchewka tuczy?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Jeść gotowaną marchewkę czy nie jeść - to pytanie od zawsze pojawia się przy okazji rozmowy o diecie redukującej masę ciała. Marchewka jest bardzo cennym warzywem, bogatym w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo indeks ...