Fakty i mity

Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia?

Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Marnotrawstwo żywności uruchamia całą kaskadę szkodliwych skutków na poziomie społecznym, ekonomicznym i klimatycznym. Można to porównać do pożaru od malutkiej iskry… Dlatego wiemy, że nie wolno bawić się ogniem. ...
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali w prestiżowym czasopiśmie JAMA wyniki badań, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem jajek, a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Autorzy ...
Peganizm - modna dieta na 2019?

Peganizm - modna dieta na 2019?

mgr inż. Paula Nagel
Dietetyka i trendy żywieniowe co roku nas zaskakują. Przybywa planów żywieniowych, które mają być remedium na walkę z nadmierną masą ciała, hamować proces starzenia się organizmu i chronić przed zachorowaniem na większość ...
Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

mgr Klaudia Wiśniewska
Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, ...
Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy

Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy

dr inż. Beata Przygoda
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w najnowszych zaleceniach zaproponowała obniżenie spożycia cukrów wolnych (dodanych) do poniżej 10% całodziennej energii, optymalnie do 5% energii ogółem.
Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Podstawowym składnikiem pieczywa jest mąka. Wartość kaloryczna mąki pszennej i żytniej jest bardzo zbliżona, zatem o ewentualnej różnicy w wartości energetycznej pomiędzy różnymi rodzajami pieczywa decydują dodatki, stosowane ...
Czy ziemniaki tuczą?

Czy ziemniaki tuczą?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Przez lata mówiło się, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z jedzenia ziemniaków, gdyż są one tuczące. Czy, aby na pewno? Czy nie jest to pewnego rodzaju mit żywieniowy?
Gotowana marchewka tuczy?

Gotowana marchewka tuczy?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Jeść gotowaną marchewkę czy nie jeść - to pytanie od zawsze pojawia się przy okazji rozmowy o diecie redukującej masę ciała. Marchewka jest bardzo cennym warzywem, bogatym w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo indeks ...
Unikaj owoców, bo mają cukier

Unikaj owoców, bo mają cukier

mgr inż. Iwona Sajór
Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego powodu należy ich unikać w codziennej diecie? Albo czy cukier z owoców działa w podobny sposób na organizm, jak ten ...
Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca zawiera wszystkie produkty żywieniowe wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią jej integralną część. Warto więc ...