Fakty i mity

Jeśli nie cukier, to może miód?

Jeśli nie cukier, to może miód?

mgr inż. Barbara Wojda
Miód jest postrzegany jako cenny produkt, dobrze wpływający na zdrowie. Często jest także traktowany jako zamiennik cukru. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy?
Słodko-gorzka rozpusta – czekolada

Słodko-gorzka rozpusta – czekolada

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy w naszym społeczeństwie. Idealna na pocieszenie, nagrodę, zastrzyk energii lub po prostu słodki akcent po posiłku. Jej spożycie w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i wynosi ...
Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze?

Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze?

mgr inż. Paula Nagel
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami ...
Czy warzywa i owoce są mniej wartościowe?

Czy warzywa i owoce są mniej wartościowe?

Niektórzy badacze porównując zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach na przestrzeni lat, wskazują na obniżenie zawartości niektórych z nich – np. białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 ...
Biały, brązowy, a może trzcinowy?

Biały, brązowy, a może trzcinowy?

mgr inż. Anna Taraszewska
Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak smak słodki, więc sięgamy po inne jego rodzaje – wierząc, że będą dla nas zdrowsze. W obiegowej opinii cukier trzcinowy czy brązowy ...
Suplementy diety – czy naprawdę powinniśmy je stosować?

Suplementy diety – czy naprawdę powinniśmy je stosować?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Ze statystyk sprzedaży suplementów diety wiadomo, że chętnie je kupujemy i spożywamy. W 2015 r. wg raportu PMR, firmy badającej rynek, wydaliśmy na nie ok. 3,5 mld zł, w 2020 r. wydamy ponad 5 miliardów zł. Czy rzeczywiście ...
Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt ...
Dieta wysokobiałkowa – korzyści i potencjalne zagrożenia

Dieta wysokobiałkowa – korzyści i potencjalne zagrożenia

dr n. med. Lucyna Pachocka
Diety wysokobiałkowe, np. dieta Dukana czy Atkinsa, mogą dawać szybkie efekty zmniejszenia masy ciała. Zwykle są one jednak krótkotrwałe. Natomiast dłuższe stosowanie podobnych diet wiąże się z wieloma zagrożeniami. Może np. ...
Co wiemy o zakwaszeniu organizmu?

Co wiemy o zakwaszeniu organizmu?

mgr Klaudia Wiśniewska
Brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci czy osłabienie odporności to często wymieniane objawy zakwaszenia organizmu. Lista dolegliwości jest zdecydowanie dłuższa i z ...
Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

dr n. med. Agnieszka Jarosz
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka ...