Fakty i mity

Wino czerwone – wpływ na zdrowie

Wino czerwone – wpływ na zdrowie

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Wino jest popularnym napojem alkoholowym spożywanym od setek lat. Spożywanie czerwonego wina wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie, w tym mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej, co zostało wykazane w badaniach epidemiologicznych. ...
Ile dodatków pobieramy z żywnością?

Ile dodatków pobieramy z żywnością?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy związki te są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Czy długość snu ma związek z otyłością i większą śmiertelnością?

Czy długość snu ma związek z otyłością i większą śmiertelnością?

mgr Klaudia Wiśniewska
Sen odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Okazuje się, że nieodpowiednia jakość i długość snu może zwiększać ryzyko otyłości i wielu innych chorób cywilizacyjnych! Zatem jak powinniśmy dbać o ...
Czy warto pić wodę z cytryną i sodą oczyszczoną?

Czy warto pić wodę z cytryną i sodą oczyszczoną?

47 000. Dokładnie tyle wyników wyszukiwania pojawia się w polskiej wersji przeglądarki Google odnośnie wpływu picia wody z cytryną oraz sodą na stan zdrowia. Naukowych źródeł praktycznie brak.  Czy jej działanie jest ...
Dieta Polaków a zalecenia – za tłusto, za słono, za słodko

Dieta Polaków a zalecenia – za tłusto, za słono, za słodko

mgr Diana Wolańska-Buzalska mgr Klaudia Wiśniewska
Nieprawidłowy sposób żywienia bezpośrednio przekłada się na ryzyko chorób dietozależnych. W dietach Polaków nadal obserwuje się zbyt duże ilości cukru, soli, mniejsze ogólne spożycie tłuszczu, ale nadal zbyt duże ilości ...
Mleko pasteryzowane czy UHT?

Mleko pasteryzowane czy UHT?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów,  kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub ...
Masło klarowane – co warto wiedzieć?

Masło klarowane – co warto wiedzieć?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Aktualne zalecenia żywieniowe rekomendują ograniczanie spożycia tłuszczu do nie więcej niż 30% energii z diety. Zalecane jest również zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami/olejami roślinnymi, z wyłączeniem olejów ...
Czy stosować dietę bezglutenową w chorobie Hashimoto?

Czy stosować dietę bezglutenową w chorobie Hashimoto?

dr Anna Wojtasik
Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi najważniejszy element terapii, jednak coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowe żywienie może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia chorób tarczycy.
Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Jod jest mikroelementem niezbędnym dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Do zapewnienia normalnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz utrzymania zdrowia konieczne ...
Marnowanie żywności. Jak mądrze korzystać z jedzenia?

Marnowanie żywności. Jak mądrze korzystać z jedzenia?

mgr inż. Paulina Cholewińska
W pierwszej części artykułu pokazaliśmy, jak wiele żywności marnuje się i trafia na śmietnik. Pytanie czy możemy zatrzymać ten proces? Warto to zrobić, zarówno z uwagi na względy społeczne, jak i ochronę naszych finansów. ...