Fakty i mity

Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Podstawowym składnikiem pieczywa jest mąka. Wartość kaloryczna mąki pszennej i żytniej jest bardzo zbliżona, zatem o ewentualnej różnicy w wartości energetycznej pomiędzy różnymi rodzajami pieczywa decydują dodatki, stosowane ...
Czy ziemniaki tuczą?

Czy ziemniaki tuczą?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Przez lata mówiło się, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z jedzenia ziemniaków, gdyż są one tuczące. Czy, aby na pewno? Czy nie jest to pewnego rodzaju mit żywieniowy?
Gotowana marchewka tuczy?

Gotowana marchewka tuczy?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Jeść gotowaną marchewkę czy nie jeść - to pytanie od zawsze pojawia się przy okazji rozmowy o diecie redukującej masę ciała. Marchewka jest bardzo cennym warzywem, bogatym w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo indeks ...
Unikaj owoców, bo mają cukier

Unikaj owoców, bo mają cukier

mgr inż. Iwona Sajór
Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego powodu należy ich unikać w codziennej diecie? Albo czy cukier z owoców działa w podobny sposób na organizm, jak ten ...
Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca zawiera wszystkie produkty żywieniowe wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią jej integralną część. Warto więc ...
Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Rezygnacja ze spożycia mleka i wybór produktów bezlaktozowych jest obecnie bardzo powszechna. Z różnych źródeł docierają do nas informacje na temat szkodliwości mleka i jego negatywnego wpływu na organizm dorosłego człowieka. ...
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

mgr Beata Jabłonowska-Lietz
Rosnąca świadomość konsumentów, zainteresowanie jakością produktów, znaczeniem dla zdrowia oraz biodostępnością składników odżywczych, spotyka się z wciąż szeroko rozpowszechnionymi mitami żywieniowymi. Wśród wielu ...
Czy owoce można jeść wieczorem?

Czy owoce można jeść wieczorem?

mgr inż. Iwona Sajór
W ostatnim czasie w wielu modnych dietach mających na celu pozbycie się zbędnych kilogramów pojawia się zalecenie, aby owoce jeść wyłącznie w pierwszej części dnia. Czy znajduje ono uzasadnienie naukowe i czy rzeczywiście ...
Na anemię buraki?

Na anemię buraki?

dr inż. Bożena Wajszczyk
Burak nie bez powodu jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Zawiera bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów, w tym betaninę ...
Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

mgr inż. Paula Nagel
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe. Okazuje się jednak, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy ...