Fakty i mity

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Mleko pasteryzowane czy UHT?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów,  kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub ...
Masło klarowane – co warto wiedzieć?

Masło klarowane – co warto wiedzieć?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Aktualne zalecenia żywieniowe rekomendują ograniczanie spożycia tłuszczu do nie więcej niż 30% energii z diety. Zalecane jest również zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami/olejami roślinnymi, z wyłączeniem olejów ...
Czy stosować dietę bezglutenową w chorobie Hashimoto?

Czy stosować dietę bezglutenową w chorobie Hashimoto?

dr Anna Wojtasik
Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi najważniejszy element terapii, jednak coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowe żywienie może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia chorób tarczycy.
Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Jod jest mikroelementem niezbędnym dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Do zapewnienia normalnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz utrzymania zdrowia konieczne ...
Marnowanie żywności. Jak mądrze korzystać z jedzenia?

Marnowanie żywności. Jak mądrze korzystać z jedzenia?

mgr inż. Paulina Cholewińska
W pierwszej części artykułu pokazaliśmy, jak wiele żywności marnuje się i trafia na śmietnik. Pytanie czy możemy zatrzymać ten proces? Warto to zrobić, zarówno z uwagi na względy społeczne, jak i ochronę naszych finansów. ...
GMO - z czym to się je?

GMO - z czym to się je?

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt z jednoczesnym ...
Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia?

Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Marnotrawstwo żywności uruchamia całą kaskadę szkodliwych skutków na poziomie społecznym, ekonomicznym i klimatycznym. Można to porównać do pożaru od malutkiej iskry… Dlatego wiemy, że nie wolno bawić się ogniem. ...
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali w prestiżowym czasopiśmie JAMA wyniki badań, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem jajek, a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Autorzy ...
Peganizm - modna dieta na 2019?

Peganizm - modna dieta na 2019?

mgr inż. Paula Nagel
Dietetyka i trendy żywieniowe co roku nas zaskakują. Przybywa planów żywieniowych, które mają być remedium na walkę z nadmierną masą ciała, hamować proces starzenia się organizmu i chronić przed zachorowaniem na większość ...
Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

mgr Klaudia Wiśniewska
Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, ...