Co kryje etykieta

Co nowego w e-Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności?

Co nowego w e-Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Elektroniczna Baza danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych (e-Baza) została utworzona w 2017r. w ramach zadania 3.1.7. pn. „Badanie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności w 2017 r. i ...
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...
Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać ...
Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

dr inż. Beata Przygoda
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?
Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Substancje oznaczone na etykiecie symbolem „E” budzą w ostatnich latach wiele kontrowersji i w świadomości przeciętnego konsumenta w Polsce znajdują się w czołówce zagrożeń zdrowia ze strony żywności. Czy słusznie?
Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie. Od lat zajmują centralne miejsce w graficznych piramidach zdrowego żywienia, co jest potwierdzeniem stałości poglądu naukowców, pomimo ...
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Wszystkie osoby, które chcą lepiej zadbać o swoje zdrowie i stać się bardziej świadomymi konsumentami, zapraszamy do obejrzenia filmu edukacyjnego pod tytułem „Jakie informacje można znaleźć na etykietach produktów ...
8 powodów, dla których warto czytać etykiety

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk mgr Aneta Głowala
Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
Ile i jakie rodzaje tłuszczu zawiera produkt

Ile i jakie rodzaje tłuszczu zawiera produkt

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Często, sięgając po produkt w sklepie, staramy się wybrać taki, który zawiera mało tłuszczu, ponieważ od wielu lat składnik ten cieszy się „złą sławą”. Informacja na etykiecie umożliwia wybranie produktu o ...